Belföld

Megszavazták a státusztörvényt a parlamentben

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 11:33

Mint kés a vajban, úgy ment át az Országgyűlésen az új pedagógus-életpályamodell.

A hónapok óta tartó tiltakozás és több ezer tanár kilátásba helyezett felmondása sem állította meg a kormányt abban, hogy megszavazza a státusztörvényt.

Kedden az Országgyűlés 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, 136 igen, 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül pedig az egyszerű többséget igénylő részeit. A státusztörvény így 2024. január elsejétől hatályba lép.

A szavazás után az ellenzéki képviselők kivonultak a parlamentből.

A szavazás alatt aktvisták a „jövő” szót rakták ki jégdarabokból a Kossuth téren, amely erősen olvadásnak indult.

A státusztörvény – amelyet a kritikusai bosszútörvénynek neveznek – lényege, hogy a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusok számára a megszüntetni kívánt közalkalmazotti jogviszony helyett. 

A javaslat szerint a tanév július 15-ig meghosszabbítható, a pedagógusokat és a diákokat pedig átvezényelhetik másik iskolába, ha „az állami fenntartású iskola működése bármely okból nem biztosítható”.

A kormány régóta hangsúlyozza, hogy a törvényről egyeztettek a szakszervezetekkel, ők azonban úgy vélik, az észrevételeiket lesöpörték az asztalról.

A nap eseményeit ebben a percről percre tudósításunkban követjük

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#státusztörvény#bosszútörvény#szavazás#törvény#parlament

Címlapról ajánljuk