Élő

„Megölték a jövőnket” – a státusztörvény elfogadása után is folytatódnak a tiltakozások a Kossuth téren

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 10:22

Egésznapos tüntetést szervez keddre a Kossuth térre az Egységes Diákfront és az aHang a státusztörvény ellen. A javaslatot az Országgyűlés nem sokkal dél előtt megszavazta. Kövesse velünk a nap eseményeit percről percre tudósításunkban!

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 14:25

A Jobbik cselédtörvényről beszélt, de reagált a DK is

A Jobbik-Konzervatívok által elítélt, ma megszavazott cselédtörvény még tovább mélyíti az oktatási válságot, és újabb kitörölhetetlen történelmi bűnként szerepel a Fidesz több mint egy évtizedet átívelő országromboló tettei között – közölte a párt a státusztörvény megszavazásának hírére. Hozzátették, hogy folytatják a harcot a pedagógusokért, a diákokért, a jövőért, egy normális országért, és ezúton is üzenik az Orbán-kormánynak, hogy nélkülük van jövő, tanár és diák nélkül viszont nincs.

Barkóczi Balázs, a DK árnyékkormányának oktatási minisztere pedig arról írt, hogy „a kormánypárti többség a mai napon úgy döntött, hogy nem fontos Magyarország jövője. Nem fontosak a tanárok, nem fontosak az iskolák, és nem fontos, hogy a gyerekeink milyen tudással kerülnek ki az iskolapadból. Azok után, hogy Orbán Viktor tönkretette a magyar gazdaságot és a magyarokra szabadította az orbáni inflációt, a mai napon a bosszútörvény elfogadásával évtizedes károkat okozott az országnak és a gyerekeinknek.”

Az Árnyékkormány szerint a bosszútörvény elfogadása azt jelenti, hogy az Orbán-kormány belebukott a saját oktatási rendszerébe és az elmúlt 13 év rombolásába, amit az oktatáspolitika terén művelt. Nem tudták helyrehozni a saját maguk által okozott károkat, ezért a bosszútörvénnyel akarják elhallgattatni azokat a tanárokat, akik erre felhívják a figyelmet

– tette hozzá Barkóczi.

A Kossuth téren eközben egy maréknyi ember lézeng, de a szervezők ígéretük szerint estig ott lesznek.

 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 13:00

Nyilvánvaló, hogy megyünk tovább – mondja Törley Katalin

Várható volt a szavazás eredménye, de a könnyeit törölgette Törley Katalin, kirúgott pedagógus és a Tanítanék egyik alapítója, amikor megtudta, hogy elfogadták a státusztörvényt.

Szerinte nem az a kérdés, hogy ezen túl taníthat-e vagy sem, hanem, hogy mégis mi lesz a gyerekekkel:

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 12:39

Donáth Anna: Az Európai Bizottság nem hagyhatja válasz nélkül a státusztörvény elfogadását

Donáth Anna a mai nap folyamán levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy a Parlament kormánypárti többsége elfogadta a státusztörvényt. Egyben sürgette a Bizottság elnökét, hogy mihamarabb hozzanak döntést a Momentum európai parlamenti képviselője által a részükre június 9-én eljuttatott indítványban megfogalmazott kérések kapcsán – közölte a párt.

„A törvény újabb szög a magyar oktatás koporsójába, melyet 13 év tudatos politikájával taszítottak mély válságba. Egy teljes generáció, ezáltal pedig az egész magyar nemzet jövőjét sodorták veszélybe azzal, hogy a magyar oktatást színvonalát a mélybe taszították" – fogalamazott Donáth, akinek tájékoztatása szerint az Európai Bizottságnál már vizsgálják indítványát, melyben arra kérte őket: csak akkor fizessék ki a magyar kormánynak a befagyasztott EU-s pénzeket, ha teljesítik a magyar pedagógusok és diákok követeléseit.

„Ezek közül az első a státusztörvény visszavonása. A kormány azzal, hogy cinikus módon, a pedagógusszervezetek változtatási javaslatait figyelmen kívül hagyva ma megszavazta a törvényt, maga nehezítette tovább az EU-s támogatások Magyarországra érkezését. Hiszen a státusztörvénnyel már az indítványom beérkezése előtt súlyos aggályai voltak az Európai Bizottságnak” – fejtette ki a Momentum európai parlamenti képviselője.

 

 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 12:31

Így olvadt el a száz kiló jégből kirakott jövő

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 11:35

Megszavazták a törvényt

Az Országgyűlés 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, 136 igen, 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül pedig az egyszerű többséget igénylő részeit.

A státusztörvény így 2024. január elsejétől hatályba lép.

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 11:06

Perceken belül szavaznak a törvényről

Meglepetés nem várható.

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 10:31

„Jövőgyilkosok” – a Momentum is akciózik a szavazás napján

A Momentum aktivistái a fideszes bosszútörvény kormánypárti áterőltetése előtt országszerte üzenetet hagytak a Fidesz-irodák előtt. Ugyanis egyértelmű, hogy a bosszútörvénnyel a hatalom jövőgyilkossá válik, tönkreteszi a fiatalok jövőjét

– írta a Momentum a Facebookon. 

A párt mutatott néhány fotót arról, hogyan díszeleg a „jövőgyilkosok” felirat a pártirodák előtt:

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 10:28

Ezért mennének a pedagógusok, ha megszavaznák a törvényt

Több hónapnyi tiltakozás után ma várhatóan megszavazzák a státusztörvényt, amely a pedagósusok szerint – a kormány narratívájával ellentétben – egyáltalán nem rendezi a körülményeiket, sőt. 

A törvény ráadásul csak egy dolog: a folyamatos túlóra és a kevés fizetés miatt sokat kénytelenek elhagyni a pályát:

 

 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 10:18

A Párbeszéd az ülés alatt bizonyítványt osztott a kormánynak

Szabó Rebeka és Tordai Bence több a kormánytagoknak szánt bizonyítvánnyal jelentek meg az ülésteremben, majd mindenkinek adtak egyet. 

A dokumentum szerint a kormány többek között elégtelen jegyet kapott a „pedagógusokkal való szakszerű egyeztetés” és a „fiatalok jövőjének elősegítése” tantárgyakból.

A Párbeszéd az ülés alatt bizonyítványt osztott a kormánynak
Párbeszéd
A Párbeszéd az ülés alatt bizonyítványt osztott a kormánynak
Párbeszéd
10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 10:17

Az egyeztetésekről

A kormány többször hangoztatta, hogy a státusztörvényt érdemi egyeztetéssel, a pedagógus szakszervezetekkel együtt dolgozta ki.

A törvény egyik módosítója szerint ráadásul a kormánynak a jövőben csak a tanárok vehemens érdekképviseletével nem vádolható Nemzeti Pedagógus Karral kell egyeztetnie. A szakszervezetek, ha elég nagy a taglétszámuk, csak munkaügyi kérdésekben nyilváníthatnak véleményt. 

A státusztörvényhez érkezett észrevételek nagy részét valódi indoklás nélkül utasította el a Belügyminisztérium – mondják a tanárok:

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 4. - 10:16

Ez lesz a nap menetrendje

Zajlik a nyári szünet előtti utolsó üléshét a parlamentben, ahol kedden délelőtt a bosszútörvénynek csúfolt pedagógus-státusztörvényről is döntenek majd. 

Erre várhatóan 11 óra körül kerül sor. Az Országházban ezután új alkotmánybírókat választanak, Tuzson Bence új igazságügyi miniszter és Bóka János európai ügyekért felelős miniszter pedig esküt tesznek.

A Parlament előtt, a Kossuth téren reggel tüntetés kezdődött, amely az eredeti tervek szerint estig tartana, noha ezt módosíthatja az időjárás. A szervezők 13 órától „alternatív közösségi programokkal készülnek”, az eseményzáró pedig 19 órától 21 óráig tart.

Az aHang egyébként azt írta a közösségi oldalán, nem számítanak nagy meglepetésre, szerintük simán meg fogják szavazni a törvényt.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#státusztörvény#parlament#bosszútörvény#tüntetés#kossuth tér#pedagógusok#közoktatás#oktatás

Címlapról ajánljuk