Belföld

Hadházy szerint hajmeresztő levelet kapott az ügyészségtől Orbán repülős toszkánai magánútjával kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 9:48

Hadházy Ákos arról számolt be, hogy a feljelentése után villámgyorsan lezárta az ügyészség az Orbán Viktor kiruccanása kedvéért jelentős kerülőt tett kormánygép ügyében.

„Az »ügyészség« már le is zárta a »nyomozást« Orbán pisai gépeltérítős magánútja ügyében. A feljelentésem után először kerek perec megtagadták a vizsgálatot, azonban indítványomra a bíróság mégis nyomozásra kötelezte őket. A bírósági ítélet alapján a nyomozásnak annyit kellett  volna  kiderítenie, hogy mennyire volt költséghatékony az, hogy Orbán és felesége toszkánai hosszúhétvégéje kedvéért 1000 kilométeres kerülőt tett” – írja Hadházy Ákos friss Facebook-bejegyzésében.


Mint arról beszámoltunk, a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az RTL kérdésére, hogy Orbán Viktor „technikai landolás” során szállt ki Pisában a hazafelé tartó kormánygépből. „Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren” – írták, de egy pilóta, repülési szakértő elmagyarázta, hogy ez miért nem igaz. 

Az, hogy a honvédség repülőgépe nem rögtön Budapestre jött az egyiptomi fővárosból, hanem leszállt Pisában, egyórás kitérőt jelenthetett. Ezután a miniszterelnököt Firenze belvárosában fotózták le felesége, Lévai Anikó társaságában.

Hadházy azt írja, az ügyészségnek két egyszerű nyomozati cselekményt kellett volna foganatosítania. A képviselő szerint az ügyészségnek csupán meg kellett volna kérdeznie egy légitársaságot, hogy mennyibe kerül egy Airbus repülő ezer kilométeres kitérője és egy extra leszállás az üzemanyag, az amortizáció, a karbantartás, a biztosítás, a leszállási illeték és a földi kiszolgálás költségeinek tükrében. Ezt kellett volna összevetnie azzal, hogy mennyibe került volna 2-3 testőr Budapest-Pisa retúr menetrendszerinti repülőjegye (hiszen a magánúton a miniszterelnök maga fizette volna a jegyét) 

Azaz be kellett volna pötyögnie az utat valamelyik online jegyeladó rendszerbe... A különbség 3,5-4 millió forint lett volna. Ehelyett azonban az »ügyészség« kilenc oldalon próbálja megmagyarázni, hogy miért nem tette meg azt, amire a bíróság ítélet kötelezte. Ez az «indoklás» több helyen egészen hajmeresztő

– írja Hadházy.

Az általa idézett ügyészségi szöveg szerint „a költséghatékonyság – mint szempont – csak abban az esetben vehető figyelembe, ha ez a védelem ellátásának hatékonyságát egyáltalán nem befolyásolja.”

Hadházy szerint azonban az ügyészség meg sem próbálta kideríteni, hogy ha Orbán nem a honvédségi 160 fős utasszállítóval, hanem menetrend szerinti járattal utazik, az mennyiben csökkentette volna a személyi biztonságát. 

Nem véletlenül nem nyomoztak ebbe az irányba, hiszen az elemi józan ész is azt diktálja, hogy semennyire. Míg egy autós kiruccanás esetén mondhatnák a testőrök, hogy egy Mercedesben nagyobb biztonságban van Orbán teste, mint egy Trabantban, a menetrend szerinti  repülőgépek ugyanolyan biztonságosak, mint a honvédségi Airbus

– írja. 

„Nos, az el nem végzett nyomozati cselekmények helyett csak az a tragikomikusabb, hogy mit »nyomoztak« ehelyett. Írtak egy levelet a vezérkari főnöknek és a TEK-nek, amiben megkérdezték, hogy ugye minden rendben volt-e?” – foglalja össze a lényeget a képviselő.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#ügyészség#pisa#magánút#repülőút

Címlapról ajánljuk