Belföld

Beteg gyerekek számára alakítottak ki egy Velencei-tavi szállót, most egy akkugyár munkásszállója lett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 17. 11:30

A 2015-ben uniós támogatásból felújított és akadálymentesített agárdi hotelben idén már nem üdülhetnek az izomsorvadásban szenvedő beteg gyerekek, a Velencei-tavi szállóban az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai laknak.

Gyakorlatilag kiszorították az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai a különféle izomsorvadásban szenvedő magyar gyerekeket a számukra átépített agárdi sportszállóból, derül ki a hvg.hu cikkéből.

A Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) agárdi telephelye, ahol többek között a Pedagógia Szakszolgálat és Korai Fejlesztő Központ is működik, 2015-ben 2,5 milliárd forint uniós támogatásból újult meg, miután a kormány 2013-ban kiemelt projektté nyilvánította a beruházást.

Az átalakítás során teljeskörűen akadálymentessé tették a telepen található, közvetlenül a Velencei-tó partján fekvő hotelt is, ahol évek óta táboroztak súlyos izomsorvadásban szenvedő (Duchenne-féle izomdisztrófiás, azaz DMD-s, illetve spinális izomatrófiás, azaz SMA-s) gyermekek és családtagjaik. Balog Zoltán a 2015-ös átadáskor lenyűgözőnek nevezte az elkészült létesítményt, az akkori emberi erőforrások minisztere azt mondta, a megújult sporttelepen a gyermekek és a családok vannak a középpontban.

Idén azonban nem már nem táborozhattak a beteg gyerekek a számukra akadálymentesített Velencei-tavi szállóban, amit 2021 óta a Máltai Szeretetszolgálat tart fenn.

A hvg.hu értesülése szerint az épület év eleje óta gyakorlatilag munkásszállóként funkcionál, a hotelből kiszorították a beteg gyerekeket és családjaikat az épülő iváncsai akkumulátorgyár, azaz a dél-koreai SK On Hungary vendégmunkásai.

A hvg.hu megemlíti, hogy az iváncsai akkumulátorgyár építését 78 milliárd forinttal, a hozzá szükséges infrastruktúra kiépítését százmilliárddal támogatta a magyar kormány. A kiemelt övezetté minősített ipari park vonzáskörzetében hiánycikk a szabad szállás, a környező kis falvakba érkező koreai és mongol vendégmunkások miatt.

Deák Csaba, a VVSI épületeit fenntartó cég ügyvezetője a hvg.hu érdeklődésére gazdasági nehézségekre hivatkozott a funkcióváltást illetően:

„A Társaság a piaci alapon üzemeltetett turizmus és vendéglátás tevékenységeinél jelentős veszteséget volt kénytelen elszenvedni a koronavírus-járvány gazdasági következményei, majd az energiaárak 2020. évhez képest tízszeresére növekedése miatt. A Társaság annak érdekében, hogy veszteségeit megszüntesse és a fejlesztésre szoruló gyermekeknek és a felnőtt mozgássérülteknek nyújtott szolgáltatásokat kompromisszumok nélkül, változatlanul kimagasló színvonalon tudja nyújtani, a turisztikai jellegű szálláshely nyújtás tevékenységét kénytelen volt felfüggeszteni. Ezért a Gyógyító Jószándék Alapítvány nyári táborának az idei évben nem tudunk helyszínt biztosítani, amiről februárban tájékoztattuk őket” – közölte Deák.

Júniusban több tucatnyian rosszul lettek az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték, erről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: A Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon 2016. június 14-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhetett a Velencei-tónál – Fotó: Marjai János / MTI

#Belföld#agárd#velencei-tó#akkumulátorgyár#hotel#szálló#izomsorvadás#akadálymentesítés

Címlapról ajánljuk