Belföld

Recski sárlavia: a bánya engedélyezésekor nem foglalkoztak az esőveszéllyel

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 7:41

Bár tudni lehetett, hogy a területen olyan esők szoktak lenni, amik sárlavinát is okozhatnak, a bánya engedélyezésekor ezzel nem foglalkoztak. 

A recskiek már a bánya megnyitásakor tudták, hogy egy eső idején sárlavina zúdulhat majd a településre, de a bánya engedélyezésekor nem vették figyelembe a villámárvizek veszélyét – írta a 24.hu.

A lap oknyomozása szerint úgy tűnik, hogy az engedélyezésekor nem merült fel, hogy milyen hatása lehet annak, hogyha nagy mennyiségű csapadék esik, ha pedig mégis, akkor azt a hatóságok nem vették komolyan.

Bár a kormány a szélsőséges időjárást okolja a sárlavina miatt, a 24.hu közölte, hogy a közelmúltbeli meteorológiai adatokból tudni lehetett volna, hogy ilyen esőzések nem számítanak teljesen ismeretlennek a környéken: a faluban ennél két és félszer nagyobb csapadékmennyiségről is van adata az OMSZ-nek.

A lap cikke szerint a bánya engedélyezésekor nem foglalkoztak az esőveszéllyel, és a bánya engedélyezésénél közreműködő szakember meglepődött azon, hogy beszerezhetők ilyen, településre vonatkozó adatok. A lapnak szakemberek elmondták, az engedély kiadásának nem része a villámárvíz esélyének elemzése.

A bánya emellett nem oda került, ahova eredetileg tervezték – derítette ki a 24.hu. A lap szerint ha az eredeti helyen nyitják meg, akkor nem vágják ki a dombtetőn található erdőt, és így kisebb kárt okozott volna a villámárvíz – ha egyáltalán elérte volna a házakat.

A sárlavina a település melletti bányából zúdult Recskre. A bánya Kósa Lajos ügyvédjének érdekeltségébe tartozik.

A június elején történt felhőszakadás 21 család otthonát tette tönkre és 70 embernek kellett ideiglenes szállást találni, miután több házat is elöntött az agyagos sár. A víz lebontotta a hegyoldal tetejére felhúzott védmű egy részét, ez a földtömeg csúszott rá a településre.


Június végén újra sárlavina pusztított a településen. A lakók egy része a korábbi eset után saját felelősségre visszaköltözött, de sokan most már nem akartak visszamenni a házukba.


Az önkormányzat ezután közölte, hogy rögtönzött vízelvezető árokrendszert építenek ki, amíg nem lesz végleges megoldás.

A bánya egyik tulajdonosa Fiák István, aki Kósa Lajos Fidesz-alelnökkel közösen vezeti a magyar korcsolyaszövetséget. Fiák István azt írta a Híradónak, hogy ő csak 20 százalékban tulajdonosa a cégnek, ezért nem jogosult nyilatkozni. A többségi tulajdonoshoz irányított, aki a cég ügyvezetője is egyben. De Nagy István nem válaszolt a kérdéseinkre.


Az ügyészség közben nyomozást indított az esettel kapcsolatban:


Nyitókép: RTL

#Belföld#recsk#sárlavina#bánya#engedély

Címlapról ajánljuk