Belföld

Megszavazták a Fidesz képviselői az ukránoknak szánt uniós lőszerszállításokat

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 16:19

Az uniós lőszergyártás fokozásáról és az Ukrajnának szánt lőszerekről döntöttek az EP plenáris ülésén. A Fidesz képviselői igennel szavaztak a javaslatra.

Bár a magyar kormány azt hangoztatja, hogy ellenzi a háborús eszkalációt és fegyvereket sem ad Ukrajnának, mégis megszavazták azt a tervet az Európai Parlamentben, amely félmilliárd euróval támogatja az európai lőszergyártást Ukrajna segítésére – írja az Euronews.

Az ASAP névre hallgató programban az uniós védelmi ipar kapacitásait erősítik meg és hangolják össze, hogy fokozzák a lőszergyártást. Ezekkel Ukrajna mellett azokat a tagállamokat lehet támogatni, amelynek leapadt a lőszerkészlete. Az ASAP-ban leírtak szerint egy év alatt 1 millió lőszert juttatnak Ukrajnába.

A Fidesz brüsszeli képviselőcsoportjából Gál Kinga azzal magyarázta a terv megszavazását, hogy Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, és a lőszergyártás felgyorsítását is. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy hazánk továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban. Ezt egy másik fideszes EP-képviselő, Gyürk András azzal egészítette ki, hogy az új szabályok a magyarországi lőszergyártás számára is segítséget jelenthetnek majd.

Nyitókép: Harckocsilőszer egy Leopard 2A4 német harckocsi előtt. Fotó: MTI/EPA/Vladimir Prycek.

#Belföld#asap#lőszer#gyártás#ukrajna#lőszergyártás#szavazás#európai parlament

Címlapról ajánljuk