Belföld

Törley Katalin a rá kiszabott bírságról: Szégyellje magát az a hatalom, ami a legenyhébb kritikát sem képes elviselni

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 21:16

Megszólalt Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik kirúgott pedagógusa azzal az ötvenezres bírsággal kapcsolatban, amit azért kapott, mert egy budapesti tüntetésen matricázásra szólította fel a résztvevőket.

„Szégyellje magát az a hatalom, ami a legenyhébb kritikát, a nemtetszés károkozás-mentes kifejezését sem képes elviselni” – így reagált a 24.hu-nak Törley Katalin arra, hogy a Budapesti Rendőr Főkapitányság közigazgatási eljárás keretében ötvenezer forint szabálysértési bírsággal sújtotta.

Mint arról beszámoltunk, kedden közölte a Tanítanék mozgalom, hogy megbírságolták Törley Katalint, mert egy tüntetésen azt mondta a résztvevőknek, ragasszanak ki matricákat. Mint ismert, június elsején a Tanítanék országszintű megmozdulást szervezett az általuk bosszútörvényként emlegetett státusztörvény ellen.

A budapesti tüntetés végén matricákat is osztottak a tömegnek, Törley Katalin – a mozgalom alapítója, az egyik Kölcseyből kirúgott pedagógus – pedig felszólította a résztvevőket, hogy hazafelé matricázzák fel a várost, hogy minél többekhez eljusson a törvény híre. Az esemény hivatalos vége után pedig sokan még ott maradtak, és elkezdték matricákkal feldíszíteni a legközelebbi épület falát – a Belügyminisztériumot.

Törleyre 50 ezer forintos bírságot szabtak ki a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva, amit azóta befizettek. 

A kirúgott pedagógus most a lapnak elmondta, hogy szerinte „egy őszinte, de komoly kárt nem okozó akcióra is könyörtelenül lesújtanak, fegyelmeznek és büntetnek, mindehhez felhasználva a hatóságokat, a rendőrséget”. Hozzátette: a rendőrség azt kifogásolta, hogy a június elsejei tüntetés helyszínét nem állították vissza eredeti állapotába. 

Törley Katalinnal a Híradó legutóbb akkor készített interjút, amikor a státusztörvényt rendkívüli ülésen fogadta el a parlament, amíg a tiltakozók a Kossuth téren demonstráltak:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#törley katalin#tanítanék mozgalom#bírság#matrica

Címlapról ajánljuk