Belföld

Megbírságolták Törley Katalint, mert egy tüntetésen azt mondta a résztvevőknek, ragasszanak ki matricákat

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 15:53

A Tanítanék mozgalom közölte, hogy a bírságot befizették, de a felszólítást nem bánták meg.

Mint ismert, június elsején a Tanítanék országszintű megmozdulást szervezett az általuk bosszútörvényként emlegetett státusztörvény ellen. A budapesti tüntetés végén matricákat is osztottak a tömegnek, Törley Katalin – a mozgalom alapítója, az egyik Kölcseyből kirúgott pedagógus – pedig felszólította a résztvevőket, hogy hazafelé matricázzák fel a várost, hogy minél többekhez eljusson a törvény híre.

Az esemény hivatalos vége után sokan még ott maradtak, és elkezdték matricákkal feldíszíteni a legközelebbi épület falát – a Belügyminisztériumot.

A Tanítanék most közölte, hogy a felszólítás miatt Törleyre 50 000 forintos bírságot szabtak ki, amit természetesen befizettek. 

A polgári engedetlenséghez hozzátartozik, hogy vállalnunk kell a felelősséget a tetteinkért. Fontos azonban leszögezni, hogy nem bántuk meg. Nem kérünk bocsánatot, amiért le kellett takarítaniuk az épületet, hiszen ők is teljesen figyelmen hagyták, hogy hány százezren tiltakoztunk a bosszútörvény ellen, és ennek ellenére szemrebbenés nélkül bevezették

– írták, és hozzátették: az, hogy minden gond nélkül ki tudták fizetni ezt a bírságot, csak a Tanítanék közösségének köszönhető. 

Törley Katalinnal a Híradó legutóbb akkor készített interjút, amikor a státusztörvényt rendkívüli ülésen fogadta el a parlament, amíg a tiltakozók a Kossuth téren demonstráltak:

Nyitókép: Reggeli

#Belföld#törley katalin#tanítanék#bírság#tüntetés#matrica

Címlapról ajánljuk