Belföld

Magyarországra is eljutott a kanadai erdőtüzek füstje

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 16:16

Az elmúlt napokban Magyarországra is elért a Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője, méghozzá nem is kis mennyiségben.

A Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője vont vastag fátylat a Kárpát-medence fölé az elmúlt napokban – közölte az Időkép.

Mint arról beszámoltunk, június elején lélegezni is alig lehetett New Yorkban a füst miatt, amit a kanadai erdőtüzek felől sodort a szél a városba. Szakemberek szerint az idei lehet Kanada történetének legsúlyosabb erdőtűzszezonja, a lángok hetek óta megállíthatatlanul terjednek.

Már korábban tudni lehetett, hogy a kanadai erdőtüzek füstje az Egyesült Államok után átterjed Európára is: korábban Norvégia, Svédország, Dánia, de még Nagy-Britannia felett is láthatóan gomolygott a füst, mostanra pedig Magyarországba is megérkezett. A Fókusz vonatkozó adását a témában itt nézheti meg:  

Az időjárásportál szerint az Atlanti-óceánt átszelő füstfelhő már több nappal ezelőtt megjelent Nyugat- és Délnyugat-Európa fölött, a magassági áramlatoknak köszönhetően pedig a Kárpát-medence fölé is eljutott, méghozzá nem is kis mennyiségben.

A meteorológusok állítják, bár a füst jelentős magasságban lehet a földfelszín felett, ha eléggé felhígult, akkor nem okoz jelentős levegőminőségi problémákat az alatta lévő területeken. Ám hozzáteszik: ha a füst közelebb kerül a felszínhez, például egy időjárási front vagy egy szélcsendes időszak hatására, akkor igenis befolyásolhatja a helyi levegőminőséget.

Nyitókép: Erdőtűz pusztít a Brit Columbia északkeleti részén fekvő Fort St. John város közelében 2023. július 2-án. Január óta hatmillió hektárnyi erdő égett le Kanadában és több mint 100 ezer embernek kellett már elhagynia az otthonát. MTI/AP/Noah Berger

#Belföld#füst#magyarország#kanada#erdőtűz

Címlapról ajánljuk