Belföld

Háromnapos kormányülésre készül Orbán Viktor

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 14:01

A fő téma a NATO-csúcs és az ukrán háború értékelése lesz.

Háromnapos kormányülés várható a héten, a tervek szerint Orbán Viktor beszámol a NATO-csúcs fejleményeiről, a svéd NATO-csatlakozási folyamatról és az ukrajnai háború is a fő témák közt lesz, írja kormányzati források alapján az atv.hu.

A portál megjegyzi: várhatóan a kormányülésen vitatják meg, hogy a parlament mikor dönthet a svéd egyezmény ratifikálásáról.

Mint arról beszámoltunk, kétnapos csúcstalálkozót tartanak Litvániában a NATO vezetői. Az eseményen várhatóan személyesen megjelenik Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is. A csúcstalálkozó fő témája az ukrajnai háború, valamint Ukrajna csatlakozása a védelmi szövetséghez. Joe Biden amerikai elnök a hétvégén közölte, hogy Ukrajna leghamarabb csak a háború lezárása után csatlakozhat a NATO-hoz, de Kijev azt szeretné, hogy a mostani csúcson mondják ki, hogy ez biztosan meg is fog történni, és azt is, hogy mikor.

Hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy támogatja Svédország csatlakozását a szövetséghez. Kedden kiderült, hogy Erdogan azután adta beleegyezését, hogy az Egyesült Államoktól ígéretet kapott arra, hogy F-16-os vadászgépeket és egyéb katonai felszereléseket vásárolhat tőlük.

Nyitókép:  Viktor miniszterelnök kormányülést tartj 2022. szeptember 2-án Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#kormányülés#nato#orosz-ukrán háború#orbán viktor#svéd nato-csatlakozás#Recep Tayyip Erdogan

Címlapról ajánljuk