Külföld

Az ukrán csatlakozásról tárgyalnak a NATO-csúcson

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 9:15

Kétnapos csúcstalálkozót tartanak Litvániában a NATO vezetői. Az eseményen várhatóan személyesen megjelenik Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is. 

Szigorú biztonsági intézkedése közepette kezdődik meg kedden a NATO kétnapos csúcstalálkozója a a litvániai Vilnius városában, ahol a védelmi szövetség katonái mellett Patriot légvédelmi rakéták is vigyázzák az ott összegyűlő országvezetőket.

A csúcstalálkozó fő témája az ukrajnai háború lesz, valamint Ukrajna csatlakozása a védelmi szövetséghez. Joe Biden amerikai elnök a hétvégén közölte, hogy Ukrajna leghamarabb csak a háború lezárása után csatlakozhat a NATO-hoz, de Kijev azt szeretné, hogy a mostani csúcson mondják ki, hogy ez biztosan meg is fog történni, és egy azt is, hogy mikor.

A találkozón a terv szerint szerdán személyesen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki Joe Biden amerikai elnökkel is tart majd egy kétoldalú találkozót.

A szövetség tervei szerint a csúcs jelezi fogja Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy a tagok egységesen támogatják az ukrán erőfeszítéseket, és nem számolhat azzal, hogy kivárásra játszik Ukrajnában.

Svéd meglepetés

A szövetség egységének képét erősített hétfőn Reccep Erdogan török elnök, aki jelezte, hogy támogatja Svédország csatlakozását a szövetséghez. Törökország mellett csak Magyarország nem egyezett még bele a svéd csatlakozáshoz. Magyarország korábban jelezte, hogy hamarabb fogják jóváhagyni a bővítést, mint Ankara. 


Kedden kiderült, hogy Erdogan azután adta beleegyezését, hogy az Egyesült Államoktól ígéretet kapott arra, hogy F-16-os vadászgépeket és egyéb katonai felszerléseket vásárolhat tőlük.

Nyitókép: Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án – Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

#Külföld#nato#Nato-csúcs#csúcstalálkozó#orosz-ukrán háború#ukrajna#törökország#svédország

Címlapról ajánljuk