Belföld

Újabb 125 millió forintot vontak el Iványi Gáboréktól

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 8:40

 Évek óta harcolnak a magyar állammal, hogy visszakapják egyházi státuszukat.

„Megismételt mentességi kérelmünket elutasítva, a Belügyminisztérium júliusban is levonta a köztartozásainkat az oktatási és szociális intézményeinket megillető normatívákból. Több mint 125 millió forintot tartott vissza” – idéz a Telex Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetőjének hétfő esti közleményét.

Mint arról beszámoltunk, csak júniusban újabb 130 milliót vont el az állam Iványi Gáboréktól, ezért a szegényeket, hajléktalanokat segítő egyház és karitatív egyesület ezer dolgozója nem kaphatta meg  a teljes bérét.

Mint írtuk, az Oltalom Karitatív Egyesületet működtető, egyebek mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskolát is fenntartó MET évek óta harcol a magyar állammal, hogy visszakapja egyházi státuszát, és hozzájuthasson az azzal járó egyházi támogatáshoz. 

Az egyház a felhalmozott köztartozások miatt rendszeresen szembesül a NAV ellenőrzéseivel, razziáival, a közműszolgáltatások felfüggesztésével.

Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált

– állt a MET közleményében, amely megemlítette hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból, és hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület számára 2022-ben felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékok segítettek a folyamatos működés fenntartásában.

A közlemény leszögezte, hogy a MET anyagi nehézségeire végleges megoldást kizárólag a jogellenesen megvont egyházi státusz helyreállítása jelenthet. 

Mint írták, jelenlegi státuszuk az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház, de ennek véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam az ügyészségen keresztül igyekszik akadályozni.


Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#iványi gábor#met#magyarországi evangéliumi testvérközösség#belügyminisztérium#NER

Címlapról ajánljuk