Belföld

Meglepetésgyőzelmet aratott a fideszes jelölt ellenfele az utolsó időközi választáson

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 6:43

Nagykőröson Godó Katalin futott be. Az önkormányzati választásig hátralévő egy évben üresedés esetén a jelölő szervezet döntheti el, ki kapja a mandátumot.

Vasárnap tartották a 2024-es önkormányzati választás előtti utolsó időközi választásokat. A kormánypártok ugyanis májusban átírták a voksolás szabályait, így a jövőben ha az önkormányzati választás előtti egy évben üresedik meg egy parlamenti vagy önkormányzati egyéni képviselői hely, akkor nem tartanak időközi választást, hanem a jelölő szervezet döntheti el, ki töltse be az üres helyet. 

Az önkormányzati (valamint az európai parlamenti) választás 2024 júniusában lesz, így most egy ideig utoljára tartottak időköziket. 

Nagykőrösön a fideszes G. Kovács Sándor halála miatt kellett szavazást kiírni a 4. egyéni választókerületben. A hvg.hu cikke szerint 

nagy meglepetésre a független Godó Katalin 55 százalékos eredménnyel legyőzte a fideszes Lukács Ádámot, aki a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, 

a harmadik helyre pedig a függetlenként induló Vágó István került.

Oroszlányban (3. EVK) haláleset miatt kellett választást kiírni, itt Baráth Domonkos nyerte a szavazást (49 százalék), aki az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület színeiben, az ellenzéki összefogás támogatásával indult. Őt követte Torma Lajos (független) 26 százalék, Arany Botond (Megoldás Mozgalom) 15 százalék, Vasas László (Mi Hazánk) 8 százalékos eredménnyel. A Fidesz nem indított jelöltet a választókerületben, a részvétel pedig mindössze 10,4 százalékos volt.

Alsórajkon lemondás miatt volt szavazás, a két független induló közül Pallankiné Németh Judit szerezte meg a szavazatok többségét (93,5 százalék) Orsós Mihállyal szemben (6,5 százalék). 

Nyitókép: Komka Péter/MTI

#Belföld#nagykőrös#fidesz#időközi választás

Címlapról ajánljuk