Belföld

Az ország leghosszabb zipline pályáját akarják Budapestre, de a XII. kerületen nehéz lesz átvinni

rtl.hurtl.hu

2023. július 8. 14:15

Az építkezés során valószínűleg fákat is ki kell vágni a Natura 2000-es besorolású területen.

A hegyvidéki önkormányzat vezetése nemcsak megérti a Zugligetbe tervezett zipline pályával kapcsolatos aggodalmakat, de egyet is ért az érintett területen élők aggályaival

– írta a Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) által vezetett önkormányzat sajtóosztálya a 24.hu-nak. A Pénzcentrum írta meg május közepén, hogy az ország leghosszabb, 1410 méter hosszú zipline, azaz átcsúszó pályáját építenék meg Budapesten a János-hegy térségében.

A környezetvédelmi hatóságnál az előzetes vizsgálati eljárás folyamatban van, azt a Pest Vármegyei Kormányhivatal rendelte meg.

A tervek szerint a pálya indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne. A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a zugligeti volt Niche kemping fölött érné el (68,37 méter), és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné. A zipline pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át. 

A Natura 2000-es hatásbecslési dokumentációban a projekt kedvezőtlen és pozitív hatásairól is írnak. Mindkét részben előkerül, hogy a beruházás még több turistát csábítana a területre, csak az egyikben negatívumként, a másikban pozitívumként említik.

Az Élhető Hegyvidékért Egyesület szerint 

a szóban forgó területet erősen megbolygatná egy ilyen építkezés és később a pálya használata, ráadásul fákat is ki kellene vágni, mert ez elkerülhetetlen lenne az építkezés, a szükséges infrastruktúra kialakítása érdekében.

A hatástanulmányban viszont arról is írnak, hogy „a Zugliget és János-hegy környékén a különböző szabadidősportok megújítása nemcsak társadalmi igény, hanem természetvédelmi szempontból is számos előnnyel járhat”.

A kerületi önkormányzat a lapnak azt írta, hogy ha a kormányhivatal kiadja a környezetvédelmi engedélyt, és a beruházó területi igénnyel a hegyvidéki önkormányzathoz fordul, akkor „az önkormányzat a lakók érdekeit maximálisan figyelembe véve hozza meg a döntését”.

A válaszból arra lehet következtetni, hogy a XII. kerületi önkormányzaton nem lesz egyszerű átvinni a terveket.

Nyitókép: Pest Vármegyei Kormányhivatal

#Belföld#hegyvidék#zipline#engedély#jános-hegy#libegő#XII. kerület#környezetvédelem#natura 2000

Címlapról ajánljuk