Belföld

Jöhet az Orbán-csomag? Megszorításokra készül a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 11:37

A magyar kormány felülvizsgálná többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is. A Pénzügyminisztérium szerint ez nem megszorítás, de Brüsszel kényszeríti ki.

Egy olyan határozat jelent meg kedden este a Magyar Közlönyben, ami lényegében előkészíthet egy nagy megtakarítási programot. A közkiadások felülvizsgálatát egy Pénzügyminisztérium által koordinált munkacsoport fogja végezni. 

A Portfolio cikke szerint a magyar kormány felülvizsgálná többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is.

A feladat a költségvetés legfontosabb kiadási területeinek áttekintése, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokra, írja a lap.

A határozat szerint felülvizsgálhatják

  • az anyasági támogatást,
  • a családi pótlékot,
  • a nagycsaládosok kedvezményeit,
  • a babavárót és egyéb lakásprogramokat
  • és az szja-kedvezményeket is.

A határozatban megjelölt 15 pontból álló feladat teljesítését Varga Mihály pénzügyminiszter fogja felügyelni. Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat, valamint a kapcsolódó adókedvezményeket. A munkacsoportnak ezt az

adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie.

Jövő év végéig sorra fognak kerülni az oktatásra és az állami beruházásokra szánt kiadások is. A lap szerint a kormány hosszú távú projektet készít elő, minden évben felül fogják vizsgálni az egyes területeket az érintett miniszterek bevonásával. Fontos, hogy a határozat számszerűsített célokat is tartalmaz már az idei évre vonatkozóan is.

  • Az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.
  • A család- és lakhatási támogatások területén szintén 3 százalék megtakarítása a cél, amit úgy akar elérni a kormány, hogy egyes támogatási formákat célzottabbá tesz, szűkíti a kedvezményezettek körét.

Az egészségügyi területén megvághatják a különböző gyógyszertámogatásokat, gyógyászatisegédeszköz-támogatásokat, a családtámogatás területén pedig a már említett támogatásokat.

A Pénzügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében már reagált is a megszorításokról szóló értesülésekre: a PM szerint „a baloldali hírportálok állításaival szemben nem a kormány, hanem egyedül Brüsszel és a baloldal akar megszorításokat. A közkiadások felülvizsgálatára Brüsszel kérésére kerül sor.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#családi#adókedvezmény#kormány#szja#megszorítás

Címlapról ajánljuk