Belföld

Salátatörvénybe rejtett jogszabállyal büntetné Budapestet a kormány, ha nem fizetik be a teljes szolidaritási adót

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 16:21

Megszavazta a fideszes többség a parlamentben, hogy ha nem fizeti be a főváros az adót, akkor levonhassák azt az állami támogatásokból.

Salátatörvénybe ágyazott jogszabállyal tette lehetővé a kormány, hogyan akadályozza, sőt büntesse meg a fővárost, ha nem fizetik be a teljes szolidaritási adót – írja a 24.hu. A törvényt kedden szavazta meg a fideszes többség a parlamentben.

Karácsony Gergely főpolgármester még áprilisban jelentett be gazdasági túlélőcsomagot, majd a budapesti lakógyűlés (egyfajta fővárosi „nemzeti konzultáció”) eredményeire hivatkozva úgy döntött, nem fizetik ki az államkincstárnak a szolidaritási adó törvénytelennek tartott részét egészen addig, amíg az emiatt indított közigazgatási eljárás le nem zárul.

A főváros 25 milliárd forinttal kevesebbet fizetne be a büdzsébe, mert szerintük a szolidaritási hozzájárulás, amit a kormány ki akar velük fizettetni 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad. A most elfogadott törvény szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat: épp annyit, amennyivel az államkincstárnak tartoznak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes június végén azt mondta, ha megszavazza a parlament a fenti jogszabályt, akkor a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedés, vagyis a MÁV és a Volán működését.

 

#Belföld#budapest#jogszabály#törvény#parlament#országgyűlés#salátatörvény#szolidaritási adó#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk