Belföld

Intim csomagot igényelhetnek a menstruációs szegénységgel sújtott nők Terézvárosban

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 15:42

Havonta több ezer forintot költenek a nők betétre, tamponra, illetve tisztálkodási eszközökre. Vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, nekik segítene az önkormányzat.

Intim csomag támogatást vezet be a terézvárosi önkormányzat – közölte a kerület polgármestere, Soproni Tamás szerdán. A döntés szerint a támogatást júliustól a 13 és 52 év közötti nők vehetik igénybe rászorultsági alapon akár egy teljes évre.

Azt ígérik, hogy a csomag igénylése, illetve átvétele is diszkrét módon fog történni.

Mint a közleményükben írják, egy nőnek havonta több ezer forintot kell elköltenie betétre, tamponra, illetve tisztálkodási eszközökre. Van, aki nem tud, ezért a menstruáció időszakában távol marad a munkahelyről, iskolából, talán még az utcára sem megy ki.

Soproni Tamás polgármester szerint a legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről sokszor egyszerű prüdéria, társadalmi szégyenlősség miatt nem mertünk korábban, pedig emberek százezreit érintik. Ha nem beszélünk a problémáról, a megoldásról mégannyira sem tudunk – tette hozzá.

A terézvárosi volt az első önkormányzat, amely megalkotta a menstruációs szabadságról szóló rendeletét. Ez azoknak a nőknek biztosít pótszabadságot, akik komoly fájdalmakat szenvednek el a menstruáció miatt. A most elfogadott intim csomag támogatással az önkormányzat tovább lépett, azaz anyagilag is támogatja a nőket, ha nem tudják beszerezni a higiéniai termékeket.


Nyitókép: RTL Híradó.

#Belföld#terézváros#menstruációs szegénység#menstruáció#Soproni Tamás

Címlapról ajánljuk