Belföld

Szijjártó azzal dicsekedett Luxembourgban, hogy hamarabb tudott a Lukasenka–Prigozsin-megegyezésről, mint a nyilvánosság

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 14:57

Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt félmilliárd eurót, amit fegyvervásárlásra fordíthatnának – mondta Szijjártó Péter, aki azokról az orosz politikusokról is beszélt, akikkel a hétvégén tartotta a kapcsolatot.

Magyarország továbbra sem hagyja jóvá az Európai Békekeret következő 500 millió eurós részletének folyósítását az újabb ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján – ahova az Eurológus szerint csak kormánypárti újságírókat hívtak meg – azt mondta, hogy a tagállamok megállapodtak az Európai Békekeret forrásainak 3,5 milliárd eurós megemeléséről, amihez azonban a magyar kormány csak azután adta a hozzájárulását, hogy jogi garanciát kapott ezen pénzügyi alap „globális természetének” megőrzésére.

Ez azt jelenti, hogy a nyugat-balkáni és az afrikai országoknak is támogatásokat fog nyújtani a blokk ebből a megemelt összegből annak érdekében, hogy ezen térségekben fenn lehessen tartani a stabilitást, s ezáltal megelőzhetők legyenek a biztonsági fenyegetést jelentő újabb migrációs hullámok.

Szijjártó arról is beszélt, hogy hatalmas volt a nyomás, csaknem minden résztvevő sürgette az ukrajnai fegyverszállításokra szánt újabb 500 milliós részlet kifizetését.

Az Eurológus szerint szóba került a Prigozsin-lázadás is, Szijjártó azt mondta, hogy telefonon kapcsolatban volt a hétvégén Denisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel is. Azt állította, hogy a Lukasenka–Prigozsin-megegyezésről még azt megelőzően tudomást szerzett, hogy az nyilvánosságra kerül volna.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Attila.

#Belföld#szijjáró péter#oroszország#prigozsin#wagner-csoport#ukrajna#európai unió#luxembourg#otp

Címlapról ajánljuk