Belföld

A Terminátorral példálózott az űrkutatásért felelős miniszteri biztos

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 12:13

A mesterséges intelligencia veszélyeiről kérdezték.

Interjút közölt az Index Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal, aki megkapta az áprilisban elhunyt fideszes képviselő, Bajkai István képviselői mandátumát. 

Mivel az innováció mellett a biztonságpolitika is Ferencz területe, a mesterséges intelligencia lehetséges veszélyeiről is kapott kérdést.

„Feszegettük Pandóra szelencéjét, és kinyílt. Az a rossz hír, hogy erre senki sem készült fel. A jogi szabályozás soha nem éri utol a technológia fejlődését. Az MI-t nem lehet abbahagyni, befejezni vagy elvágni, mert tulajdonképpen nem tudjuk korlátozni a technológia fejlesztését, nincs meg ehhez a szabályozó eszközrendszer sem. Ez egy vadon és szabadon futó ló” – válaszolta a fideszes képviselő.

Majd a vadon futó ló után Arnold Schwarzenegger alakját is megidézte:

A legrosszabb és legismertebb a Terminátor című film forgatókönyve, amikor az MI fegyverrendszereket kezd el üzemeltetni.

Majd egy másik popkulturális utalás következett:

„Az MI egy olyan világot teremthet, mint amilyenről a Fahrenheit 451 című regényben olvashattunk. Gondoljunk csak bele, ha eltűnnek a könyvek, fennáll annak a veszélye, hogy az emberiség egy művileg megszerkesztett alternatív valóságban éljen. Szükségünk van arra, hogy meglegyenek az információink, a tudásunk a maga eredeti formájában. A mesterséges intelligencia hozzáfér a digitális platformokhoz, hiszen az az élettere, de a polcomon lévő könyveket nem fogja tudni elérni. Mivel ez egy hátborzongató, de lehetséges forgatókönyv, ezzel számolnunk kell. Mindenki őrizze meg a nyomtatott könyveit, fontosabbak lesznek, mint valaha.”

A Republic Group reklámügynökség nemrég izgalmas kísérletet tett. Arra keresték a választ, hogy vajon leválthatja-e a mesterséges intelligencia a kreatív szakembereket:


Nyitókép: Ferencz Orsolya, a Fidesz képviselője az eskütétel után 2023. június 12-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#ferencz orsolya#űrkutatás#mesterséges intelligencia#ai#mi

Címlapról ajánljuk