Belföld

Átlátszó: Rosszul lettek a kormányhivatal dolgozói a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 7:35

Az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak. 

Tavaly robbanás történt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó gyárában:


Az Átlátszó cikke szerint múlt héten egy darálógép gyulladt ki. Tavaly négy figyelmeztetést és nyolc bírságot róttak ki a kft.-re, a büntető határozatok pedig a cég telephelyein uralkodó áldatlan állapotokról tanúskodnak.

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően, március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. 

Az Átlátszó cikkében döbbenetes körülményekről ír. Az üzemcsarnokokban eszerint erős oldószer szaga volt érezhető, 

az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak. 

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is. Az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot találtak.

Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A szigetszentmiklósi üzemet – amely a gödi Samsung gyárából származó selejtes akkumulátorok feldolgozását végzi – már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. Egy 2019-es határozat megállapította: a hulladék-feldolgozás az üzemben nem zárt rendszerben zajlik, a porelszívók nem működnek megfelelően. A rákkeltő hatású „fekete por”, melyet a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére. A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek. 2021-ben és 2022-ben ugyanezeket az állapotokat rögzítette a munkavédelmi hatóság egy-egy ellenőrzés során.

Ebben az üzemben halálos baleset is történt, a rendőrség nyomozást indított.

Nyitókép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. – Fotó: Komka Péter / MTI

#Belföld#bátonyterenye#sungeel#SungEel Hitech Hungary Kft.#szigetszentmiklós#kormányhivatal#akkumulátor

Címlapról ajánljuk