Belföld

Az Európai Bizottság jelentős módosításokat szeretne a státusztörvényben

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 7:37

Az Európai Bizottság szerint az áthelyezéseknek mindenképp önkéntes alapon kellene működniük.

Az Európai Bizottság jelentős módosításokat javasol a magyar státusztörvényben, írja a Népszava. A lapnak egy, a tárgyalásokra rálátó magyar kormányzati tisztviselő elmondta, hogy májusban két egyeztetés is történt a törvénytervezet kapcsán, de még maradtak vitás pontok. 

Ilyennek számít a szakszervezetekkel való egyeztetés, a nevelés-oktatással lekötött heti munkaidő kérdése, az új sávos bérrendszer és a pedagógusok kirendelése másik intézménybe.

Az EB azt szeretné, hogy a kormány üljön tárgyalóasztal mellé a legnagyobb taglétszámmal rendelkező pedagógus-szakszervezettel, valamint fontosnak tartják, hogy azok a tanárok, akik többet dolgoznak, keressenek is többet. A sávos bérrendszerrel az a gond, hogy a sávok túl szélesek, ráadásul nincs elég objektív szempont a pedagógusok teljesítményének értékeléséhez.

Az áthelyezéseknek önkéntes alapon kellene működniük a Bizottság szerint, kivételt az jelentene, ha nem lenne önkéntes jelentkező és ezen a módon a hiánnyal küzdő intézményben nem lenne megfelelő minőségű oktatás.

Nyitókép: RTL

#Belföld#státusztörvény#európai bizottság#eu#módosítás#oktatás

Címlapról ajánljuk