Belföld

Novák Katalinnak is szerepe lesz a Kossuth-díjak odaítélésében

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 15:14

A köztársasági elnök feladata mostanáig csak a legnagyobb presztízsű művészeti díj ünnepélyes átadására terjedt ki. 

Novák Katalinnak is szerepe lesz a Kossuth- és a Széchenyi-díjak kiosztásában: mostantól a köztársasági elnök hivatala is delegálhat majd egy főt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságba, amely értékeli a díjak adományozására vonatkozó javaslatokat, majd ajánlást fogalmaz meg a kormány számára a kitüntetendő személyek névsorára – írja a 24.hu egy friss kormányzati előterjesztés alapján.

A dokumentum mindössze annyival indokolja Novák Katalin bevonását a döntéshozatalba, hogy több más kitüntetés esetében jelenleg is delegálhat a Sándor-palota egy főt az előkészítő bizottságba. A lap megjegyzi, a köztársasági elnöknek eddig csak a díjak ünnepélyes átadásában volt szerepe, mostantól viszont a Sándor-palota is beleszólhat a folyamatba.

A bizottságnak a Kossuth- és a Széchenyi-díjon kívül sok más rangos művészeti díj odaítélésében is kulcsszerepe van, így például a Magyarország Kiváló Művésze, a Magyarország Érdemes Művésze és a Magyarország Babérkoszorúja díjazottjait is ők választhatják ki. A testület elnöke egyébként Orbán Viktor miniszterelnök, alelnöke pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

 

#Belföld#novák katalin#kossuth-díj#széchenyi-díj#köztársasági elnöki hivatal

Címlapról ajánljuk