Belföld

Falusi Mariann búcsúbeszéde, amit senki sem bírt könnyek nélkül, ravatalon „feltámadó” nagymama és Zacher Gábor szavai a háromkilós sz.rról

rtl.hurtl.hu

2023. június 17. 20:03

A héten többször, többen is megszólaltak a magyar írók közül, miután csaknem százszázalékos tulajdonrészt szerzett a Libri Csoportban a kormányközeli MCC. Eseménydús volt az idei Magyar Mozgókép Fesztivál, annak a filmnek a rendezője lökdösődött, amelyik tarolt a díjátadón. Vidám, színes búcsúztatón köszöntek el barátai és rajongói Lang Györgyitől. Bejárta a világot a kolumbiai őserdőt túlélő gyerekek híre, és sokan megdöbbentek a ravatalon magához térő nagymama esetén. De hogyan került skorpió egy érdi család házába? A hét legfontosabb videóiból válogattunk. 

A héten felizzott a hangulat a magyar könyvpiacon, miután szinte teljesen kormányközeli kézbe került a magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piac meghatározó szereplője. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány több mint 98 százalékosra növelte tulajdonrészét a Libri Csoportban. A Libri szerzői közül már többen bejelentették, hogy a jövőben nem kívánnak együttműködni a vállalattal. Így például 

A Híradónak Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva nyilatkozott, de Krusovszky Dénes is aggodalmát fejezte ki.


Bödőcs Tibor humorista, standupos pedig egy – azóta sokat idézett – Facebook-posztban kommentálta a fejleményeket.

A héten nem csak a hazai könyvpiacon volt parázs hangulat

Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője tettlegesen lépett fel a Népszava munkatársa, Csákvári Géza ellen a hétvégén a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Az újságíró az RTL-nek felidézte a pillanatot, amikor a rendező meglökte őt.


Az eset után a rendező azt mondta, szerinte sértő volt a kritikus írása, amelyben antiszemitának nevezte az egyébként díjesővel elismert filmet, ezért támadt rá tettlegesen is a mosdó előtt. Tősér azt is mondta, már „sajnálja, hogy hozzáért” az újságíróhoz. A Népszava becsületsértés miatt feljelentést tett, de a Híradó úgy értesült,

Tősér Ádám vasárnap délután felhívta Csákvári Gézát, és bocsánatot kért tőle.

Nem mindenki állt meg nyilatkozni

Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét arról próbálta megszólaltatni a Híradó, hogy az utóbbi napokban kiderült, két kórházban is felfüggesztették a kardiológiai szakrendelést orvoshiányra, létszámhiányra hivatkozva. Akkor az általa vezetett intézmény azt közölte, szó sincs orvoshiányról, az ellátásbiztonság pedig magas szintű. 


Jenei Zoltántól nem kaptunk válaszokat, Zacher Gábor azonban nagyon is megszólalt a héten, a Reggeliben a méregtelenítő csodatapaszokról és a bélmosásról mondta el véleményét. Ez nagy port kavart.

Kisz.runk magunkból három kilót egy jó kis bélmosással, de nincs értelme

– többek között ezt mondta a Reggeliben. 

Őszinte vallomások

A héten több fontos téma is a felszínre került. Az egyik Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, illetve az általa alapított gyermekotthonokkal kapcsolatos. Bár a romániai otthonokban 1993 óta több mint hatezer gyereknek segíttek, van, akinek rossz emlékei vannak az ott töltött évekről. Ők szexuális és fizikai bántalmazásról beszélnek, továbbá hogy 

az atya tudott az incidensekről, éveken át mégsem történt semmi. 


A Házon kívül Erdélyben forgatott az ügy érintettjeivel, megszólalt az egyik fő érintett, Mónika is, aki részletesen elmondta, hogyan abuzálta az egyik otthon volt vezetője, neki pedig azóta is pánikrohamai vannak, és terápiára kell járnia.


Nem csak Erdélyben van miről beszélni: utcák tűnnek el Soroksáron a leginkább kínai érdekeket szolgáló Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt. Biztos vannak, akik örülnek a fejlesztésnek, de azok a Soroksáron élők biztos nem, akiknek kisajátítják az ingatlanjait az építkezés miatt. Ráadásul az állam által ajánlott kárpótlás szerintük messze nem ér fel az ingatlanok valós piaci értékével.

Jelenleg is folynak perek, de a lakók nem sok jóban bíznak.


 A múlt hét végén mutattuk be interjúnkat a mulatós zenésszel, Csocsesszel, aki őszintén vallott Lagzi Lajcsiról és Zámbó Jimmyről is. Mint mondta, drukkol Galambos Lajosnak, akiknek a karrierje beindulását is köszönheti, 


A Híradónak nyilatkozott a Soroksáron tavaly nyáron egyiptomi apja által túszul ejtett kislány édesanyja. Azt mondta, lánya soha többé nem akarja látni apját, aki egy bozótvágó késsel fenyegette:

Az apukája elhitette a 8 éves gyerekkel, hogy őt most ott meg fogja ölni. (…) Ez egy nagyon komoly trauma, amit a gyermeknek okozott.

Búcsúztató, ahol nem volt fekete gyászruha

Lang Györgyi, énekes-színésznő május 20-án hunyt el 66 éves korábban, hosszan tartó súlyos betegség után. Falusi Mariann a Pa-dö-dö évtizedek óta összetartó családjával együtt találta ki neki a rendhagyó búcsúztatást, amit a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartottak kedden.


Az eseményen, bár nem akart, végül Falusi Mariann is mondott egy rövid beszédet, amit senki sem bírt ki könnyek nélkül:

Megdöbbentő történetekből sem volt hiány

Még négy napig élt a gyerekek édesanyja, miután gépük lezuhant a kolumbiai őserdőben –- ezt ők maguk mesélték el apjuknak, miután 40 nappal később, múlt pénteken rájuk bukkantak a dzsungelben.

A haldokló asszony parancsolta meg nekik, hogy mentsék magukat.


Az esetről Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője is beszélt a Reggeliben. A mentőszolgálat a kolumbiai kutyás mentőktől úgy értesült, hogy a gyerekek jobban féltek az emberektől, mint az állatoktól, ezért is húzódhatott el ilyen sokáig a keresés.


Hasonló csoda volt, amikor a koporsóban tért magához egy halottnak hitt nő Ecuadorban. A 76 éves asszonyt sztrók miatt vitték kórházba, nem sokkal később összeomlott a légzése és a keringése. Mivel nem sikerült újraéleszteni, halottnak nyilvánították. 

A rokonok a ravatalozóban virrasztottak mellette, amikor hangokat hallottak a koporsóból. 

A megdöbbentő eseménysort a Híradó riportja dolgozta fel:


Pánikhangulat alakult ki egy Ázsiából áthurcolt veszélyes faj miatt. A japán lódarázs az emberre is veszélyes, de még ijesztőbb, hogy egyetlen példánya 30-40 ezer méhet képes lefejezni:


Rémisztő pillanatokat élt át egy érdi család is, miután skorpióra bukkantak a házukban. Az állat a mosogatószivacs alól mászott elő.


Sajnos a héten is történtek súlyos balesetek. Nekitámaszkodott a szúnyoghálónak, és kiesett a negyedik emeletről egy kisfiú Cegléden. A szomszédok szerint a kisfiúnak óriási szerencséje volt, mert a család korábban egy antennát szerelt az ablak alá, ami lassította a zuhanást. A Híradó úgy értesült, hogy több családtag is otthon volt, amikor az eset történt, de éppen lepihentek.

#Belföld#Libri#Böjte csaba#tősér ádám#kolumbia#skorpió#ravatal#zacher gábor#falusi mariann#lang györgyi#a hét videói#ma

Címlapról ajánljuk