Belföld

Orbán Viktor: Háborús helyzetben az segít az államnak, aki a megtakarításait állampapírban tartja

rtl.hurtl.hu

2023. június 16. 7:36

A miniszterelnök azt mondta, hogy a megtakarítások állampapírba való terelése csak „átmeneti, háborús intézkedés”, amiért „jó kamatot, jó pénzt lehet kapni”. Szerinte Brüsszel miatt kellett megemelni a benzin adóját.

„A háborús helyzet egyre súlyosabb és kiszámíthatatlan” – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió reggeli adásában, az interjút még csütörtökön rögzítették. 

A védelmi tanács legutóbbi üléséről azt mondta, hogy amit meg lehet tenni az ország biztonsága érdekében azt megtették. A diplomácia terén viszont nem „szárnyalunk”, mert Európa háborús pszichózisba került, miközben mindenkinek az lenne az érdeke, hogy béke legyen. 

Az amerikai elnök szerinte például arról beszélt, hogy nincs abban kivetnivaló, ha Ukrajnának urán tartalmú fegyvereket szállítanának, és – „amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten alapon” – Oroszország is hasonlót tervez. Ez is azt mutatja, hogy egyre súlyosabb a helyzet, hiszen Magyarország szomszédságában akarják bevetni ezeket a fegyvereket – jegyezte meg.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a NATO és Magyarország hozzáállása hasonló, hiszen a katonai közösség sem szállít közvetlenül fegyvereket Ukrajnának, a felajánlásokat a tagállamok teszik. 

Spekulánsok mindig vannak, ha háború van, Soros György pedig egy spekuláns, egy háborús spekuláns, aki a háború révén óriási vagyonokhoz akar jutni 

– jelentette ki a miniszterelnök. Úgy vélte, Magyarország a jó oldalon áll, és végül a békepártiaknak lesz igazuk, hamarosan a Nyugaton is ez lesz a többségi álláspont. 

Megvédte Donald Trump volt amerikai elnököt: sajnálja ugyanis, hogy eljárás indult ellene, mert ő meg tudná akadályozni a háborút. Magyarországnak az az érdeke, hogy ő legyen az amerikai elnök – jegyezte meg. 

Az inflációval kapcsolatban azt mondta a kormányfő, hogy világos vállalást tettek, év végére egy számjegyű lesz a pénzromlás mértéke. Megismételte, hogy az inflációt elsősorban az energiaárak elszabadulása okozta, és azért lett magasabb mint más európai országokban, mert jobban ki vagyunk szolgáltatva az energiaexportnak. 

Év végére érezhetően 10 százalék alatt kell lennie az inflációnak

– tette hozzá. 

Orbán Viktor azt mondta, hogy háborús helyzetben az segít az államon, aki a megtakarításait kincstárjegyben vagy államkötvényben tartja. Ezt az állam szerinte jó kamattal honorálja szerinte, de azt is leszögezte: ez csak egy ideiglenes, háborús intézkedés, „jó pénzért, jó kamatért”. 

A benzinre vonatkozó jövedéki adót a miniszterelnök szerint Brüsszel miatt kellett megemelni. 

Nem tudunk mit tenni, a brüsszeli utasításokat végre kell hajtani. Valamivel mindig próbálkozom, hogy megakadályozzuk ezt, de van úgy, hogy a falhoz érkezünk, és nincs mit tenni – tette hozzá. 

Hamarosan véglegesítik a gazdaságvédelmi intézkedéseket is, amelyekkel „ellensúlyozzák a brüsszeli döntéseket”, ezt majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a következő kormányinfón. 

Orbán Viktor azt mondta, a menekültekről szóló uniós döntés Magyarország számára elfogadhatatlan, és szerinte hasonló állásponton van több más tagállam is. Azt szeretné elérni, ha a fókusz ismét nem a menekültek elosztásán lenne, hanem a határvédelmen. Eddig szerinte így is alakultak a tárgyalások, de végül mégis egy migránselosztásról szóló megegyezés született „puccszerűen”. 

„Nehéz elképzelni, hogy megy majd ez a gyakorlatban 

Ott ülnek a migránsok Németországban, ők persze nem akarnak idejönni, mindent meg is teszek, hogy ne akarjanak. 

De ha életbe lép az új rendszer, akkor összeszedik őket, beteszik egy furgonba és kiteszik itt Magyarországon?” – vetette fel. 

Orbán Viktor szerint a „Soros-birodalmi hálózaton” már végigfutott a hír, hogy Európa ismét várja a migránsokat, ez pedig jól látszik abban is, hogy szerinte egyre több az agresszív áttörési kísérlet a határon. 

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#interjú#kossuth rádió#orbán viktor#kormány#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk