Belföld

Kétmilliárd forint pénzeső jutott egy nappali tagozatos diákra a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 6:12

Az nem világos, hogy a 75,5 milliárd forintos juttatást mire adta a kormány.

75,5 milliárd forintos pénzbeli juttatást ítéltek meg 2021–2022 fordulóján a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványnak. A 24.hu cikke szerint ha ezt a pénzt a tanári kar között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, de miután a nappali tagozatos diákok száma sem érte el a döntés idején negyvenet, így ugyancsak kétmilliárd esik egy hallgatóra.

Az egyetem tájékoztatója szerint 2022 elején, vagyis a 75,5 milliárd forintos vagyonjuttatás után nem sokkal, 38 nappali tagozatos tanulójuk volt (215 levelezős hallgató mellett), és 43 státuszban levő oktatóról adtak számot. Az ELTE 2022-ben 62 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott, amiből 35 ezer hallgató oktatását kellett menedzselni. A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói létszáma ehhez képest 253 volt, a felvehető hallgatók maximális száma 759 lehetne.

A lap szerint nem világos, hogy a vagyonjuttatást pontosan mire kapta az alapítvány a kormánytól. Nem az egyetemi feladatok ellátására, mert arra évenként 1 milliárd 670 millió forintot kapnak az államtól és nem is a vagyonkezelő alapítvány működtetésére, mert arra évi 400 milliós apanázs jár.

A 24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást a vagyon növeléseként adta a kormány, „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében”. Viszont az alapítvány céljai pedig annyira tágan vannak megfogalmazva, hogy kis túlzással szinte bármire lehet fordítani a felsőoktatástól a klímavédelmen át az ifjúsági sporttevékenységeken és a kultúrán át a körkörös gazdaságig. A lap hiába kérdezte a részletekről az egyetemi alapítvány kuratóriumát, két hét sem volt elég a válaszadásra.

A múlt héten leadott éves beszámoló szerint 2022 végén 58,6 milliárd forintnyi államkötvénnyel és 7,7 milliárd forintnyi diszkont kincstárjeggyel rendelkezett az egyetemi alapítvány, 9 milliárd forintot pedig maradvány vagyonjuttatásként tüntettek fel, amikor a 75,5 milliárd forint sorsát részletezték. Tehát a pénzzel nem igazán kezdtek semmit, illetve a 24.hu összegzése szerint bezsebelhette a kamatokat, az állampapírok ugyanis a jelenlegi kamatkörnyezetben szépen fialtak az alapítványnak, 

a tavaly év végi kimutatásban 4,3 milliárd forint bevétel szerepelt ezen a címen, ami végeredményben ugyanekkora kiadás a költségvetésnek.

Az alapítványi kiszervezésekről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j) stratégiai partnerségi megállapodást ír alá Stumpf Istvánnal, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorával a Miniszterelnökség Akadémia utcai épületében 2022. november 21-én. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#alapítvány#kiszervezés#tokaj-hegyalja egyetem#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk