Belföld

722 milliárd forintot költött el a kormány közbeszerzés nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 11:41

A járvány idején a különböző egészségügyi intézmények és a lélegeztetőgépeket intéző külügy mellett egyéb állami szervek is felmentést kaptak a közbeszerzési szabályok alól az Operatív Törzstől.

Összesen 722 milliárd forintot költött el a Covid ideje alatt a kormány közbeszerzés nélkül – derült ki az Átlátszó összesítéséből. Az adatokat a K-Monitor perelte ki a TASZ segítségével a Belügyminisztériumtól.

  1. A legtöbbet, 127 milliárdot az Országos Kórházi Főigazgatóság költött el. 
  2. Második helyen a Külügyminisztérium áll 116 milliárd forinttal, 
  3. a harmadik pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 87 milliárdnyi közbeszerzés nélküli vásárlással. 

A különböző egészségügyi intézmények és a lélegeztetőgépeket intéző külügy mellett egyéb állami szervek is felmentést kaptak a közbeszerzési szabályok alól az Operatív Törzstől.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség például 13 milliárd forintot, a Klebelsberg Központ és különböző tankerületi központok összesen 7 milliárdot, a Miniszterelnökség pedig 3 milliárdot költhetett el a koronavírus miatt könnyített szabályok szerint.

A legtöbb pénz, 139 milliárd forint gyógyszerekre és tesztekre ment el a Belügyminisztérium listája szerint. Favipiravirra 5,2 milliárd forintot költöttek, Veclury-remdesivirre 13,1 milliárdot. Oltóanyagokat 77 milliárd, maszkokat 3 milliárd forint értékben vettek (a kínai és orosz oltóanyagok ára kimaradt a megküldött listából), de vannak más tételek is az összesítésben.

  • Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet egy teherautót és egy betegszállítót kért és kapott 22 millió forintért. 
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 9 fős kisbuszt igényelt 15 millióért, valamint egy targoncát 2,5 millióért. 
  • Az intézmény fehérgyarmati, valamint a nyíregyházi és nagykállói telephelyén lévő térfigyelő kamerák cseréje, beüzemelése 11 millió forintot tett ki.
  • A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulra közel 3 milliárd forintot hagyott jóvá az Operatív Törzs.

Ahogy korábban az RTL Híradó is beszámolt róla, a minisztérium ledarálta a járvány idején beszerzett lélegeztetőgépekhez köthető dokumentumokat:


Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#covid#járvány#közbeszerzés#kormány

Címlapról ajánljuk