Belföld

Rendőrökkel dobatták ki a Momentum politikusait, miután megzavartak egy kastélyprivatizációs közgyűlést

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 21:40

A momentumos politikusok és aktivisták azt akarták elérni, hogy ne a nyilvánosságtól elzárva tárgyaljanak a műemléképületek magánkézbe adásáról. Végül rendőrök vezették ki őket, szabálysértési eljárás indult ellenük. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés szerdán tárgyalt az edelényi kastély magánkézbe adásáról, az ügyben a testület fideszes többsége zárt ülés keretében akart döntést hozni, ám ez nem a terveik szerint alakult.

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Stummer János, a Momentum politikusa jelent meg a teremben, akik néhány aktivistával „Megvédjük a kastélyokat” feliratú transzparenseket lóbálva akarták elérni, hogy ne a nyilvánosság kizárása mellet döntsenek az épületekről. Az ellenzéke párt közleménye szerint

nem jártak sikerrel, a fideszesek végül rendőrt hívtak a Momentum politikusara és aktivistáira.

A 24.hu cikke szerint amíg a rendőrök igazoltatták és feltartották őket, addig a közgyűlés átment egy másik terembe tárgyalni. Az incidens végül azzal végződött, hogy kivezették a momentumosokat az épületből, és szabálysértési eljárás indult velük szemben. A történteket Bedő Dávid élőben közvetítette a Facebookon. 


Mint arról a Híradó is beszámolt, nemcsak az ingatlant, de a benne lévő bútorokat vagy festményeket is ingyen megkaphatják azok, akik sikerrel pályáznak az állami kastélyok tulajdonjogára. Ráadásul csak azokat az épületeket kell majd továbbra is közcélra használni, amelyekben az átadáskor működik például múzeum.


Nyitókép: Bedő Dávid / Facebook

#Belföld#kastélyok#momentum#közgyűlés

Címlapról ajánljuk