Belföld

Megállapodtak a sztrájkoló dolgozókkal a székesfehérvári gyárban

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 6:53

A dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítést kapnak a júliusi bérkifizetéssel, a sztrájk ezzel véget ért.

Megállapodott az Acronic-Köfém Kft. vezetése a kedd éjszaka már kilencedik napja sztrájkoló dolgozókkal – írja a hvg.hu a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) közleménye alapján.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben több mint 800 dolgozó kezdett határozatlan idejű sztrájkba az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárában. A gyártás teljesen leállt, egyetlen darab termék sem készült.

A munkabeszüntetés előzménye egy eredménytelen bértárgyalás volt: a cég március 1-jén 10,8 százalékos bérfejlesztésről döntött, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el, és további 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek az elszabaduló infláció és a megélhetési gondok miatt. Június 12-én késő éjjel sikerült megállapodniuk arról, hogy

a termelésben dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel, a sztrájk pedig ezzel véget ért.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke megjegyezte, hogy a megállapodás sokaknak több, mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest, ami érdemi emelés.

Nyitókép: Szijjártó Péter az Arconic-Köfém Kft. új üzemének alapkőletételén Székesfehérváron 2018 márciusában. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#székesfehérvár#gyár#sztrájk#munkabeszüntetés#megállapodás

Címlapról ajánljuk