Belföld

Itt a lista: Orbán Viktor közeli családtagjai, barátai és a NER-celebek brutális osztalékokat vettek föl abban az évben, amikor az ország nagy részének a drága élelmiszerek jelentettek problémát

rtl.hurtl.hu

2023. június 11. 12:55

A nehéz évben is jól üzletelt Rákay Philip, Várkonyi Andrea, de még Kovács Ákos és Bayer Zsolt is. A miniszterelnök apja és veje fejenként kétmilliárd forintos osztalékot vett fel 2022-ben. Jól fialtak a kaszinók Garancsi Istvánnak és Habony Árpádnak.

Sokatmondó ábrákon összesítette a hvg360, hogyan muzsikáltak a kormány és a miniszterelnök közvetlen körébe tartozó vállalatok 2022-ben: abban az évben, amikor még az állami és ahhoz közel álló cégek is megérezték a válságot, a lakosság terhei pedig jelentősen növekedtek az Európai Unióban rekordot jelentő infláció, a rezsi növekedése, a forint értékének zuhanása miatt is.

Íme a legfőbb tanulságok.

Család és barátok, közelálló üzletemberek

  • Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégeiből kétmilliárd forint osztalékot vett fel 2022-ben.
  • Tiborcz István, a miniszterelnök lányának férje ugyancsak kétmilliárd forint osztalékot vett fel a nyilvános adatok szerint.
  • Mindez eltörpül a miniszterelnök barátja, volt felcsúti gázszerelő-polgármester cégeiből kinyert 16 milliárd forintnyi osztalékhoz képest.
  • Az állami kaszinókoncesszió tulajdonosait úgy hívják Garancsi István (Orbán Viktor kötélbarátja), Habony Árpád, Rákosfalvy Zoltán, Szima Gábor – az ő markukat tavaly 12,4 milliárd, 5 milliárd, illetve 900-900 millió forint osztalék ütötte különféle budapesti és vidéki kaszinók eredményei után.

Orbán Győző a busás osztalékot cége, a Dolomit Kft. eredményének köszönheti. Az árbevétel alapján ez a negyedik legnagyobb szereplő a maga piacán, de a bevételre vetített adózott eredményt vizsgálva a legnyereségesebb mind közül. A miniszterelnök vejének érdekeltségébe jól fialó cégek kerültek a hvg360 összesítése szerint. Ezek közül is a legeredményesebb a Geraldton Invest, amely 24,6 milliárd forintos adózott eredményt és összesen 9 milliárd forint osztalékot hozott tulajdonosainak. Eközben Tiborcz István más vállalkozásai, így például a turai kastélyhotel és Orbán Ráhel bababoltja, összesen 1,1 milliárd forintos veszteséget termeltek. Mészáros Lőrinc zászlóshajója tavaly a Talentis Group vagyonkezelő volt 17 milliárd forintos adózott eredménnyel, a Mészáros Építőipari Holding 11,8 milliárdos eredményt hozott, és jelentős osztalék kifizetésére adott lehetőséget. De a Hungarikum Biztosítási Alkusz is jól üzletelt, 6,6 milliárd forintos adózott eredményt hozott. Az építőipari holding osztalékával kapcsolatban a lap megjegyzi: Orbán Viktor barátja a saját tulajdonrészére eső osztalékot felvette, azonban tulajdonostársa, a részben szintén saját maga (és kisrészvényesek) által birtokolt Opus Global Nyrt. tavaly úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot a szép profit után.

Érdemes még szóba hozni a távközlési óriássá növesztett 4iG-t, amely 2021-ről 2022-re csaknem megháromszorozta árbevételét.

NER-celebek

A hvg360 összegyűjtötte egyes fideszes, illetve kormányközeli megmondóemberek, szupergazdaggá lett feleségek cégeinek eredményeit is. Íme a számok, amik miatt valakinek megérheti NER-celebnek lenni – ezekbe a díjakból, bérekből, tisztségekből és egyéb forrásokból származó bevételeket nem számolta bele a lap:

  • Várkonyi Andrea (volt tévés személyiség, pszichológus és Mészáros Lőrinc felesége). Cége, a White Dog Media 4,37 milliárd forint árbevétel mellett 850 millió adózott eredményt termelt.
  • Rákay Philip (a Nagy Ervin színész után egyebekkel is nyilvános szókaratéba bonyolódó, filmjeit jelentős állami támogatással forgató újonc producer) Norton Consultingjának fő profiljába tartozó árbevétele 625 millió, az adózás utáni eredmény egyéb bevételek és ráfordításoknak köszönhetőn 1,283 milliárd forint.
  • Kovács Ákos énekes és a Fehér Sólyom: 518 millió forint árbevétel, 275 millió forintos adózott eredmény.
  • A Matolcsy Ádámhoz, a jegybankelnök fiához kötődő Magyar Stratégiai Zrt. 286 milliós árbevételt és 362 millió forintos adózott eredményt hozott 2022-ben.
  • Pataky Attila P.Managementje tavaly 312 millió forintos árbevétel mellett 99 milliós adózott eredményt termelt.
  • És végül ott van Bayer Zsolt 1100Év nevű érdekeltsége, amely 104 millió forintos bevételt hozott, és 89 millió forint volt az adózott eredménye a gazdasági válságot hozó évben.

A cikk másik érdekes része, ahol azoknak a különadókkal sújtott cégeknek az eredményeit összesítik, amelyek helyett a kormány szívesebben látna magyar befektetőket. Így például a Spar adófizetési kötelezettsége 2021-ről 2022-re 18,3-ról 32,1 milliárdra nőtt. Adózott eredménye 5,3 milliárdról mínusz 13,1 milliárd forintra zuhant ugyanebben az időszakban. Az Aldi azonban 2022-ben is nyereséges maradt, igaz, szerényebben, mint 2021-ben, miközben adófizetési kötelezettsége 10,2 milliárdról 19,4 milliárd forintra nőtt.

Nyitókép: Orbán Viktor lányai, Flóra, Róza és Ráhel, fia, Gáspár (első sor, b-j), édesapja, Orbán Győző, édesanyja, Orbán Győzőné, és veje, Tiborc István (második sor, j-b) 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#orbán viktor#NER#rákay philip#mészáros lőrinc#tiborcz istván#Orbán Ráhel#orbán győző#korrupció#osztalék#várkonyi andrea

Címlapról ajánljuk