Belföld

Elfogadták a migrációs reformot, 20 ezer eurót kell fizetni minden be nem fogadott menekült után

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 11:29

Orbán Viktor miniszterelnök szerint rossz megállapodás született, mert „erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból”. 

Elfogadta az EU illetékes minisztereiből álló Tanács az EU menekültügyi rendszerének reformjáról szóló javaslatcsomagot – írta a hvg.hu.

A csomag értelmében:

  • ezentúl a menekült státuszért folyamodóknak nem lesz lehetőségük bármely EU-tagállamban beadni a kérelmet, erről ugyanis a határ közelében, az első belépési országban döntenek majd. 
  • A menekültkérelmek elbírálása egységes feltételrendszer alapján történik majd, így jóval kevesebb múlhat azon, hogy az adott menekült épp melyik EU-tagállamba lép be. 
  • Azt egyelőre nem tudni, mi számít biztonságos harmadik országnak. Ha ugyanis a menekült ilyen országból érkezik az Unió területére, nem jogosult státuszra, mert akár maradhatott volna ott is. (Korábban sok vita volt például Szerbia megítélésén, emberjogi aktivisták szerint a menekültek szempontjából nem biztonságos ország, a magyar kormány szerint viszont igen.)
  • Megvalósul a menekültek európai szintű eloszlása is. Az új rendszer szerint egy tagállam befogadhat egy meghatározott számú menekültet, vagy e helyett fizethet szolidaritási hozzájárulást, menekültenként 20 ezer eurót (7,5 millió eurót). Az EU ilyen módszerrel évi 30 ezer menekültet osztana szét a tagállamok között. 

A megállapodás a magyar és a lengyel kormány is ellenezte, Orbán Viktor kormányfő Facabook-oldalán azt írta: 

Brüsszel visszaél a hatalmával.

A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy „erővel akarják áttelepíteni Magyarországra” a menekülteket, „erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból”. 

Az eljárásnak viszont még nincs vége, most, második körben ismét az Európai Parlamenten a sor, hogy megvitassa a Tanács által elfogadott verziót. Az Európa Tanács egyébként ideális esetben 2024 tavaszára szeretne pontot tenni az eljárás végére és elkezdeni bevezetni az új rendszert.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

 

#Belföld#európai unió#menekült#megállapodás#kvóta#orbán viktor

Címlapról ajánljuk