Belföld

Baranyi Krisztina: Tipikus NER-csapdát állított fel a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 11:09

Alkotmánybírósághoz fordulna a lámpaoszlop-reklámok ügyében Ferencváros polgármestere.

Tipikus NER-csapdát állított fel a Fidesz, majd amikor a fővárosnak mégis sikerült kihúznia belőle a lábát, fogta magát, és erővel rácsapta

mondta a Népszavának Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a budapesti lámpaoszlopok hasznosítására kiírt pályázat kapcsán. 

Baranyi azt mondta, lényegében miatta nem ment át az a javaslat, amely szerint 5+5 évre szóló újrahasznosítási megbízást kapott volna Garancsi István, a miniszterelnök „kötélbarátja”, NER-közeli vállalkozó, valamint egy Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó cég.

Ezek a reklámhelyek sokmilliárdos hasznot hajtanak, a lap szerint a pályázati kiírásban napi nettó 381 forintos (áfával 476 forintos) minimális haszonbérleti díj szerepelt oszloponként, amivel fillérre megegyező ajánlatot adott be a szerződés korábbi birtokosa, a Garancsi István tulajdonában lévő ESMA.

Az oszlopok napi ára 250 forint, de a cég a hirdetőktől a 2019-es önkormányzati választás előtti kampányban 80 ezret kért.

A Népszava azt írja, hogy a nyereség másik fele az önbevalláson alapuló fizetésből ered, a főváros ugyanis nem ellenőrzi, hogy a meglévő több mint 44 ezer lámpaoszlopból mennyit használ cég, hanem elfogadja a Garancsiék által közölt adatokat.

A politikai haszon talán még nagyobb. A fővárosi közterületi reklámokon két cég, a már említett, Garancsi-féle ESMA és a francia érdekeltségű JCDecaux Hungary Zrt. osztozik. Az új szerződésben ugyan külön kitétel rendelkezett volna arról, hogy a lámpaoszlopokon nem lehet politikai, illetve társadalmi célú hirdetéseket elhelyezni, viszont ezt a szabályt bőven lett volna lehetőség módosítani. Ez lett volna a terv, ha átmegy a javaslat, Baranyi Krisztina és a DK szavazatai nélkül azonban nem fogadta el a közgyűlés a módosítást. 

A kormány végül úgy betonozta be Garancsit és az ESMA-t a fővárosi reklámbizniszbe, hogy a háborús veszélyhelyzet végéig érvényben hagyták Garancsiék 2018-ban megkötött szerződését.

A Népszava információi szerint az ESMA nem elégedett a 2018-as szerződéssel, mindenképp szeretnék az újat, tekintve, hogy azzal akár 10 évre is hozzájuk kerülnének az említett felületek értékesítésének a jogai.

Az út nyitva áll, hiszen a tendert Baranyi javaslata ellenére sem nyilvánították se eredménytelennek, se érvénytelennek. 

Baranyi szerint a szerződéskötésből származó bevétel nagyon fontos lenne, de valójában olyan mikrocsepp, amely a csőd elkerülésében nem igazán számottevő tényező. Éppen ezért továbbra is úgy tartja, hogy a szerződést nem szabad aláírni, holott az pénzt hozna az anyagi gondokkal küszködő fővárosnak.

Az ellenzéki városvezetés egyszerűen nem adhatja oda a főváros legértékesebb reklámfelületeit a NER-nek

– mondta a politikus.

Azt fogom javasolni a városvezetésnek, hogy forduljunk az Alkotmánybírósághoz, lévén minden bizonnyal alaptörvény-ellenes, hogy a kormány a háborús veszélyre hivatkozva nyúljon bele egy tender elbírálásába, illetve tartson életben egy reklámszerződést

– mondta Baranyi Krisztina a Népszavának.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István a Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt.

#Belföld#baranyi krisztina#garancsi istván#esma#ferencváros#lámpaoszlop

Címlapról ajánljuk