Belföld

Mivel játszanak a magyar politikusok?

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. június 5. 10:37

Mivel üti el az idejét Hadházy Ákos, Karácsony Gergely és Toroczkai László? Mi a kedvenc játéka Hollik Istvánnak, Dúró Dórának vagy Donáth Annának? Mi a közös szenvedélye Gyöngyösi Mártonnak és Kálmán Olgának? Ki van oda a lövöldözős játékokért, ki kidobósozik otthon plüsslabdával, és ki leli örömét a vonatszimulátorokban? Mi a helyzet a sporttal és a klasszikus társasokkal?  Magyar politikusokat kérdeztünk kedvenc játékaikról, és olykor egészen meglepő válaszokat kaptunk. Van olyan parlamenti képviselő, aki tíz szezon után éppen most nyerte meg a Premier League-et a Notts County csapatával, egy stratégiai játékban pedig magyar kormányzati tisztségekbe bújt. 

Bár sokan a gyerekkorral azonosítják, egyre több és több kutatás jut arra, hogy felnőttkorban is időt kell szánni egy kis játékra, annak ugyanis egy sor pozitív hatása van: csökkenti a stresszt, karbantartja a memóriát és az agyműködést, fejleszti a problémamegoldási képességet, és javítja az általános jólétet. Ahogy azt Stuart Brown pszichiáter, a kaliforniai National Institute for Play alapítója – aki évtizedek óta kutatja, milyen fontos szerepe van a játéknak az emberek életében – a Washington Postnak elmondta:

A játék alapvető emberi szükséglet, olyan fontos az egészséges élethez, mint az alvás. A testünk és a lelkünk is megérzi, ha nem játszunk eleget.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon a magyar politikusok milyen játékokkal játszanak a legszívesebben. Mintegy százuknak küldtük el a kérdést, 23-an válaszoltak.

Kártya

A legtöbbször a különböző kártyajátékok kerültek elő a válaszok között, és úgy tűnik, egy UNO-parti lenne az, amit a legkönnyebben össze tudnának hozni a magyar politikusok. Kocsis-Cake Olivio, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője ezt írta az rtl-hu-nak:

Az UNO kártyajáték a kedvencem. Azért kedvelem, mert a szabályok ugyan rugalmasak, de mindenkire egyformán vonatkoznak. Barátokkal szoktuk játszani, egész estés program, bajnokságot is szoktunk rendezni.


A szintén DK-s Kálmán Olga is osztozik a vonzalomban, „a gyerekekkel nagy kedvencünk az UNO kártyajáték”, írta, és Hadházy Ákos független képviselő is megemlítette – a römi és a póker mellett – a kedvenc kártyajátékai között, hozzátéve, hogy ezt az egész családdal lehet játszani.

Uno, ulti, Catan és a Mars terraformálása - Ezek a magyar politikusok kedvenc játékai
Fotó: Getty Images


Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője elmondta: „Nagy családi összejöveteleken kártyázni szoktunk, a játék létszámfüggő. Szűkebb létszámnál pikk dámázik, nagyobb létszámnál pedig rikikizik a család.” 

Ez utóbbit Kálmán Olga is említette:

Évek óta minden héten kötelező jelleggel kártyázunk a barátainkkal. Francia kártyával a rikitiki nevű játékot játsszuk, amit sokan rikiki néven ismernek. Ez egy fantasztikusan jó játék, ami megmozgatja az ember agyát, kombinálni, számolni kell, és természetesen a lapjárás, a szerencse bármikor közbeszólhat.

Elmondta azt is, hogy „a covid első hullámában nagyon szenvedtünk a kártyapartik hiányától”, de aztán megoldották, hogy biztonságosan tudjanak újra játszani, és végül „ez segített át minket a sok szorongáson, a bezártság érzésén.”

A póker általában előkelő helyen szerepel a politikusok kedvenc játékai között, több amerikai elnökről is tudni lehet, hogy nagy játékos volt. A nekünk válaszoló magyar politikusok közül Varga Ferenc mondta azt, hogy ez a kedvenc játéka, amit a barátaival szeret a legjobban űzni. A DK parlamenti képviselője közölte:

Azért kedvelem, mert csiszolja az elmét, a lapoknak rengeteg kimenetele lehet, ugyanakkor bizonyos valószínűséggel kiszámítható, hogy az embernek mekkora nyerési esélye van. Ha valaki jó emberismerő, a testbeszédből, mimikából láthatja a játékostársain, hogy ki, mikor blöfföl.

A pókert rajta kívül még Hadházy említette meg, illetve Karácsony Gergely, aki gyerekeivel pókerezik időnként. A főpolgármester kijelentette: „Bár folyamatos időhiányban vagyok, fontosnak tartom, hogy ne felejtsünk el játszani, mert kikapcsol és visszaidézi a gyerekkorunkat.”

A nagy magyar kártyajátékot, az ultit ketten említették. Egyikük Németh Zsolt (Fidesz), aki azért szereti, „mert kikapcsol”. A másik Dúró Dóra (Mi Hazánk), aki férje és párttársa, Novák Előd jellemzése szerint „az ultiban a legjobb”, és jelképes tétekben szoktak játszani a barátokkal – legutóbb Nógrádi György hívta ultizni.

Az ember legjobb barátjával

Egy amerikai politikai mondás szerint ha barátokat szeretnél Washingtonban, akkor tarts kutyát, és magyar politikusok válaszaiban is előkerültek az ember legjobb barátai. Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője elmondta:

Két kutyus nagyon büszke gazdija vagyok, így a szabadidőnkben velük játszunk sokat. Bevettük már együtt több ízben a Pilist, imádjuk a mantrailinget (nyomkövetés – a szerk.) és bármikor rávehetőek vagyunk egy kerti labdázásra.

Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettes szintén a kutyás játékokat részesíti előnyben. „A kutyánkkal szeretünk még játszani, aki egy 5 éves mentett németjuhász. Bármiből lehet számára is játék. Őt még fogócskázni is megtanítottam. Érti, hogy elkaptam, és most ő a fogó.”

Gyerekidő

A szülőként is dolgozó politikusok a gyerekeikkel játszott játékokat említették a kedvenceik között. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, akinek tavaly ősszel született meg a kisfia, azt írta:

Kedvenc játékom kúszni-mászni a földön a fiammal.


Fekete-Győr András (Momentum) is a kisgyerekével való játékot említette: „Álmossal, a másfél éves kisfiammal játszom a legtöbbet szabadidőmben. Fogócska, bújócska, birkózás, csiklandozás – mindent, amit egy ilyen korú baba már élvezni tud. A játszótéren kézen fogva vezet a neki izgalmas játékok felé, így mindig övé a döntés. Remek apa-fia csapatépítés ez.”

Bősz Anett elmondta: „Amióta megszületett a kisfiunk, nekem a vele való foglalkozások egy jó része játék. Nagyon szeretünk együtt énekelni, táncolni, gitározni, könyvet lapozgatni, és kukucs-játékot játszani (annak minden formáját, ugrálóstól, a babakocsival való ugrándozáson át, a fal mögé bújásig...)”

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke közölte: „A gyermekeimmel szoktam társasjátékot játszani, gyermekeknek való különböző logikai, »kitalálós« játékokat.”

Az egykori szocialista Ujhelyi István elmondta:

Mivel hatgyermekes édesapa vagyok, ezért a gyermekek hobbija és kora határozza meg mindig az aktuális játékokat: a dominótól a biliárdig. A fő kedvencem mégis a memóriakártya, amelyet minden korosztállyal tudok játszani, sok időt töltünk vele otthon a családi napokon. Folyamatosan láthatom, ahogy a gyermek fejlődik, ez nagy élmény.

Az MSZP-ből tavaly kilépett EP-képviselő hozzátette, hogy a hároméves fiával szokott a legélvezetesebb lenni a játék, mert „olykor engem is meglep, amikor egy-egy játékban ő bizonyul jobbnak.”

Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője hétéves lányával és négyéves fiával „hagyományos játékokat” játszik, amelyek közül a „bunkerépítés és a fogócska a két leggyakoribb”, Hadházy pedig mindig az játssza a kislányával, „amit éppen kitalál”. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ezt írta:

A kisebbik fiammal nagyon szeretünk bújócskázni, vagy különböző bábszínházi előadásokat kitalálni, főleg a Kufli mesék szereplőivel, valamint sokat játszunk a Kuflinyomozók nevű társasjátékkal is.


Novák Előd pedig elmondta: „A legszívesebben négy gyerekemmel és barátaimmal egyaránt sportjátékokat szeretek játszani, főleg csapatsportokat, bár nem profi szinten, hanem főként »grundfocit«, kidobósozni pedig plüsslabdával a szobában szoktunk esti fürdés előtt a kicsikkel.”

Sportjátékok

Több politikus is említette, hogy sportjátékokkal kapcsolódik ki, amik közül a pingpong és a foci került elő a legtöbbször. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta:

Kedvenc játékom immár 30 éve a foci, mai napig rendszeresen focizok.

Fekete-Győr András (Momentum) szintén focizik a barátaival, „amikor belefér a hétbe”, valamint strandröplabdázik, illetve „jó időben pingpong”, hozzátéve, hogy „utóbbi mindig fröccsel vagy sörrel.”

Uno, ulti, Catan és a Mars terraformálása - Ezek a magyar politikusok kedvenc játékai
Fotó: Getty Images

A pingpongot említette még Németh Zsolt is (a másik kedvenc játéka, a biliárd mellett), valamint Karácsony Gergely, aki elmondta, már hiányzik neki, hogy gyermekei nem igénylik annyira a játékot, mint amikor kisebbek voltak, de hozzátette, hogy „szerencsére azért a pingpong továbbra is alkalmat ad a közös játékra”.

Ketten is említették a teniszt. Gurmai Zita, aki korábban teniszezett (ma inkább sétál és úszik), illetve Gyöngyösi Márton, aki legszívesebben a fiával űzi ezt a jellemzése szerint „nemes sportot”. Az EP-képviselő közölte:

Máraival mély egyetértésben vallom, hogy a tenisz az egyetlen humanista sport, ahol szemtől szembe, de érintkezés nélkül zajlik a felek közötti küzdelem.

Novák Előd viszont a tollaslabdát szereti.

Feleségemmel a mai napig egyfajta randinak tekintjük, ha tollasozhatunk.

 
A horgászat is előkerült, Szabó Tímea – aki a barátaival „már hagyománnyá vált bicikli-, kenu- és egyéb túrákon” vesz részt, elmondta: „Felnőtt kikapcsolódásként gyakran horgászom apukámmal. A mindennapi rohanásból jólesik kiszakadni – a csend és a nyugalom igazán fel tud tölteni.”

Társasjátékok

Szinte minden válaszban előkerültek a különböző társas- és táblás játékok, amik között megtalálhatóak a klasszikusok és a modern kiadások is. A sakkot említette Gyöngyösi Márton, valamint a momentumos Hajnal Miklós, aki közölte:

Nagyon szeretek sakkozni, élőben és az interneten is szoktam játszani. A szabályai pofonegyszerűek, a játék maga mégis rendkívül bonyolult. Nagyon transzparens játék is: nincsenek titkok, trükkök, végig mindkét fél »nyílt lapokkal« játszik.


A Momentum országgyűlési képviselője elmondta, hogy a párt nyári táborában „már állandó elem a sakkasztal”, hozzátéve, hogy a frakción belül is szoktak egymás ellen játszani, például Tompos Mártonnal.

Egy másik ősi játék is előkerült a válaszokban, a backgammon, vagy más néven ostábla, amit Orosz Anna említett. A momentumos képviselő emellett a modern táblajátékokat is szereti, mint a Catan, vagy a Carcassone. Az utóbbit Bősz Anettel is játszhatná („nekem a Carcassone a kedvencem”), az előbbit pedig Hollik Istvánnal („nagy kedvenc a Catan”).

Uno, ulti, Catan és a Mars terraformálása - Ezek a magyar politikusok kedvenc játékai
Fotó:Getty Images

Novák Előd elmondta, hogy a társasjátékok közül „főként a stratégiai játékokat szeretem, a Rizikót még a honvédségnél is szívesen játszottuk, amikor az elmúlt években egy-egy hónapot tartalékos szolgálatra hívtak”. A stratégiai játékok szeretete Fekete-Győr Andrásnál is előkerült, aki közölte, hogy „Ágival, a párommal a 7 Csoda Párbaj kétszemélyes társasjátékkal szoktunk játszani”.

A nagy régi társasokat említette Gy. Németh Erzsébet (Ki nevet a végén? Monopoly, Activity, kockapóker), valamint Gurmai Zita (Gazdálkodj okosan), akik a gyerekeikkel játszották ezeket. Szabó Tímea a Cluedo nevű klasszikus nyomozós játékot játssza a nagyobb gyerekeivel, illetve a Kaméleont, Hadházy Ákos pedig a Police 07-et és a Sorbanállást.

Tompos Márton legtöbbször a menyasszonyával szokott társasjátékozni, és nagyon szeretik a Szellemek szigetét, az Ark Novát, valamint a Mars Terraformálását. 

Ez utóbbival szívesen játszik Hadházy Ákos is, aki elmondta: „A Mars terraformálása a nagyobbak kedvence, ugye stratégiai játék, tele kihívásokkal. A játékvariációk száma végtelen. Kikapcsolódós játékélmény, nagyon bevonja a többi játékost is, sokfelé kell figyelni, mégsem igazán versengő, így tényleg »kikapcsolódó« élményt nyújt, és közben tanulni, kommunikálni is lehet.”

Jámbor András régebben sokat társasozott egy baráti társasággal, akikkel Diplomacy-t és a GOT (Game of Thrones – Trónok harca) asztali táblás verzióját játszotta.

Gamer politikusok

A számítógépes és videojátékoknak is vannak szerelmesei a magyar parlamentben. Tompos Márton például elmondta:

Régebben gépen is játszottam, itt a Caesar 3 és a Witcher 3 a két kedvencem. Sajnos erre már nem nagyon van időm.

Uno, ulti, Catan és a Mars terraformálása - Ezek a magyar politikusok kedvenc játékai
Fotó: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images


Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a „kardió edzéshez hasonló” lövöldözős játékokat választja: „Általában a Super Hot és a Pistol Whip nevű VR játékokkal szoktam kikapcsolni az otthoni Oculussal. Előbbi kicsit a kedvenc gyerekkori filmem, a Mátrix trilógia akciójeleneteit idézi meg, utóbbi egy virtuális John Wick-élmény.”

Hadházy Ákos számára a vonat- és repülésszimulátorok jelentik a kikapcsolódást, amikkel játszva „változatos utakon keresztül tájolunk, vezetünk, haladunk”.

A mai grafikáknak és játékfejlesztéseknek köszönhetően képesek ezek a szimulátorok közvetíteni a valódi repülőgép repülésének vagy vonatvezetésének/irányításának érzéseit

– magyarázta.

Jámbor Andrásnak amikor még volt rá elég ideje, az eRepublik nevű többszereplős stratégiai játékkal játszott, 

amelyben Magyarországon különböző kormányzati tisztségeket is viseltem az elnöktől a miniszteri tisztségekig bezárólag.

Jámbor mostanában két játékkal játszik. Az egyik a Europa Universalis IV. nevű háborús stratégiai játék, a másik a Football Manager éppen aktuális verziója. „Ez utóbbiban éppen 1 hónapja nyertem meg a Premier League-t a 10. szezonomban, a Notts County nevű focicsapattal” – büszkélkedett.

Gelencsér a Witcher játékokból ismerős Gwent nevű stratégiai kártyajátékot szokta játszani a testvérével. „Családi karácsony egészen biztosan nem telhet el a bátyámmal Gwent vagy egy kör M.A.G.U.S. nélkül.”

Nyitókép: Facebook / Orbán Viktor

#Belföld#politikusok#parlament#képviselő#ma#Játék#politika#karácsony gergely#hadházy ákos#donáth anna#toroczkai lászló#kálmán olga#fekete-győr andrás#cseh katalin#Jámbor András#gyöngyösi márton#dúró dóra#novák előd#gy. németh erzsébet#Gurmai Zita#hollik istván#gelencsér ferenc#szabó tímea

Címlapról ajánljuk