Belföld

Navracsics Tibor szerint Magyarország már fel is használta az EU-s források 86 százalékát

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 21:35

Annyi bökkenő azért van, hogy az EU „még nem utalja a pénzt különböző jogállamisági és egyéb problémák miatt”.

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van, mondta az MTI szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.

Navracsics Tibor a Vármegyeházi esték nevű programsorozat vendégeként tartott előadásában azt is megjegyezte: „nem igaz az Európai Bizottság állítása, miszerint Magyarországon nem hasznosulnak az uniós források”.

Szerinte az ország 14 ezer milliárd forint kohéziós forrást kap a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban. Ebből négyezer milliárd forint megérkezett, ami folyamatosan érvényesül a vidékfejlesztésben. Tízezer milliárd forintról van megállapodás, az Európai Bizottság elfogadta a programokat, „csak még nem utalja a pénzt különböző jogállamisági és egyéb problémák miatt”. Hozzátette:

Ezekről a tárgyalások folynak, amennyiben sikerült dűlőre jutnunk, a támogatások megjönnek.

Korábban arról írtunk: a miniszter szerint a pedagógusok béremelésének egyik része önrész, a 10 százalékos növekedés saját vállalás, amit a magyar kormány teljesített. A másik, 10 százalék fölötti rész pedig az uniós pénzektől függ. Azt mondta, egy társfinanszírozásról van szó, Ilyen pedig nem először fordul elő. „Nem furcsa, más országokban is előfordul” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#navracsics tibor#eu#pénz#költés#tárgyalás#forrás

Címlapról ajánljuk