Belföld

Katari befektetővel közösen veheti meg a kormány a Budapest Airportot

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 20:12

A budapesti repülőtér felvásárlása már az év végére megtörténhet. Jelenleg több befektetővel is tárgyalnak, melyek közül az egyik lehetséges partner katari.

Az Orbán-kormány társbefektetőket keres a Budapest Airport felvásárlásához és üzemeltetéséhez – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Reuters beszámolója szerint.

A kormány célja többségi tulajdonrészt szerezni a cégben, de nyitottak a tárgyalásokra is. Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt a héten a Katari Gazdasági Fórum, hogy „szívesen látnánk őket” társbefektetőként. A hírügynökség szerint a

tárcavezető arról beszélt, hogy a felvásárlás 2023 végére zárulhat le és több befektetővel is tárgyalnak, melyek közül az egyik lehetséges partner katari.

A Budapest Airport legnagyobb részvényese, a AviAlliance pedig csütörtökön közölte, hogy a magyar kormány továbbra is érdeklődik a repülőtér iránt.

A ferihegyi reptér felvásárlására vonatkozó kormányzati törekvés jelenleg azért akadt meg, mert az államnak nincs elég pénze a Budapest Airport megvételére. A Budapest Airport tulajdonosa, az Avialliance hosszú távú befektetésként tekint a repülőtérre, és nem áll szándékában eladni azt.

A budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos

– mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy korábbi rádiós interjújában. A kormány a hatékony működtetésre hivatkozva venné újra állami tulajdonba a Liszt Ferenc repteret üzemeltető céget, erről korábban a Híradó is beszámolt.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#budapest airport#orbán-kormány#felvásárlás#Nagy Márton#katar#befektető

Címlapról ajánljuk