Belföld

Petícióban kérik Böjte Csabát, hogy ne szembesítéssel vizsgálja az alapítványában történt erőszakot

rtl.hurtl.hu

2023. május 29. 12:49

Ezzel ugyanis csak az áldozatoknak ártanának.

Petícióban kérik Böjte Csabát, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál lefolytatott vizsgálat során maradéktalanul érvényesüljenek a gyerekjogok és az áldozatok védelme, a jogszerű tényfeltárás, valamint az igazságszolgáltatás – írta a hvg.hu.

A szerzetes által létrehozott alapítvány kászoni otthonának 28 év börtönre ítélt nevelője tíz éven át szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rá bízott gyerekeket.

A közbizalom helyreállítása érdekében azt javasolják a petíciót aláírók, hogy Böjte Csaba nyilvánosan, átláthatóan, az arra megfelelő, hivatalos fórumokon adjon konkrét válaszokat arra, mit tesz az alapítvány a hasonló esetek megelőzéséért, bármilyen fizikai és érzelmi bántalmazás megakadályozásáért.

Arra is kérjük, hogy ne szembesítse pünkösd után, keddre tervezett eseményen a panaszos és az önt támogató (volt és jelenlegi) nevelteket. 

Az ilyen konfrontációkat már a rendőrség, ügyészség is kivette az igazság feltárását célzó módszerek közül, mert ilyen szembesítő helyzetekben könnyebben érvényesülnek a hatalmi viszonyok, mint az igazság kimondásának vágya. Az ilyen nyilvános rendezvények sem a feszültségek oldására, sem a vitás kérdések rendezésére nem alkalmasak. Viszont traumatizálhatják a résztvevőket, elbátortalaníthatják, megfélemlíthetik azokat, akik a jövőben szeretnének segítséget kérni” – írták. 

A kezdeményezők mellett már csaknem hatszázan csatlakoztak a petícióhoz.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#Böjte csaba#zaklatás#dévai szent ferenc alapítvány

Címlapról ajánljuk