Belföld

Böjte Csaba a gyerekeket bántalmazó nevelőről: Küzdött ő is a démonaival

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 21:15

A szerzetes arról is beszélt, hogyan próbált rábírni egy bántalmazott nőt arra, hogy térjen haza öngyilkossággal fenyegetőző férjéhez.

Az ítélkezés nem az újságírók dolga

– mondta Böjte Csaba a Válasz Online-nak arra a kérdésre, hogy érez-e felelősséget azért, mert az általa létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány kászoni otthonának 28 év börtönre ítélt nevelője tíz éven át szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rá bízott gyerekeket.

A szerzetes szerint van törvényszék, aminek feladata, hogy megállapítsa a felelősségét, van ügyészség, amely megvádolhatja, de őt nem vádolták meg semmivel. Azt mondta, a nevelőnek félévente el kellett mennie munkaügyi vizsgálatra, aminek része volt a pszichológiai alkalmassági vizsgálat is, a gyerekek pedig nem a külvilágtól elzárva éltek, állami iskolába jártak, ahol van tanító, iskolapszichológus, osztálytársak, de ott sem vette észre senki a bántalmazást.

Általános értelemben persze mindenért felelős vagyok, de olyan értelemben, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy hogy mulasztást követtem volna el… Nem, ebben az értelemben nem érzem magam felelősnek

– jelentette ki Böjte Csaba, hozzátéve, hogy ő sem vette észre, hogy gond van, amikor papként gyóntatta a gyerekeket. Az elkövetővel is többször beszélt:

Utólag rakom csak össze, hogy küzdött ő is a démonaival

– mondta.

Arról is kérdezték, hogy nem érzi-e, hogy hibázott annak a lánynak az ügyében, aki azt állítja, hogy az alapítvány szovátai házában vált 15 évesen szexuális erőszak áldozatává.

Továbbra sem tartom életszerűnek, hogy az úgy megtörtént, ahogy Mónika most meséli. Róla tudni kell, hogy néhány állami intézetben megfordult, nevelőcsaládnál is volt, de kirakták

– közölte Böjte, aki azt is elárulta, hogy állami árvaházból nem szoktak átvenni gyerekeket, „mert ők már nagyon rafináltak és nagyon komplikáltak”.

Az interjúban a szerzetes elmondta azt is, hogyan megy náluk, amikor bántalmazott asszonyokat fogadnak be:

Egy idő után csörög a telefon. A férj elmondja, hogy küldjem haza. Én meg, hogy nem tudom hazaküldeni, jöjjön érte, csábítsa vissza a feleségét.

Elmesélt egy esetet, amikor a férj azt mondta neki, hogy inkább felköti magát, de „ilyen hülyeségeket nem csinál”.

Viccesen annyit mondtam neki, ne csinálja már, egy kötél többe kerül, mint három szál szegfű

– idézte fel Böjte, majd hozzátette, hogy a férfi tényleg felkötötte magát, de a szomszédok levágták, ezután pedig azzal fenyegetőzött, hogy vonat elé ugrik. A szerzetes azt mondta: ezután ő vitt virágot az asszonynak azzal, hogy a férje küldi, de az átlátott a szitán. Böjte Csaba erre azt mondta a bántalmazott nőnek, akit a férje öngyilkossággal való fenyegetőzéssel akart hazatérésre bírni, hogy

én itt vagyok 64 évesen, de értem még senki nem akarta felkötni magát, meg vonat elé ugrani. Magáért meg ez meg akar halni. Üres a ház, hiányzik neki.

A szerzetes úgy látja, baloldali támadások érik azért, mert „Fidesz-zászlóshajónak” tartják, de ő nem tartja magát annak. Azt viszont elismerte, hogy a Külügyminisztérium átadta neki azt a levelet, amit Orbán Viktornak írt egy őt vádló nő. Szerinte természetes, hogy ezt tették, mert rá vonatkoztak az állítások.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

#Belföld#Böjte csaba#bántalmazás#szexuális erőszak#dévai szent ferenc alapítvány#fidesz

Címlapról ajánljuk