Belföld

Honvédség: Hét magyar katona súlyosan megsérült a koszovói tömegoszlatásban

rtl.hurtl.hu

2023. május 29. 20:55

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg a koszovói tömegoszlatásban, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő este.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba – tudatta a HM. Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

A HM arról számolt be, hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára – írták.

A hvg.hu szerint az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik a települések élére megválasztott koszovói albán vezetők ellen tüntettek. A KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

A Szabad Európa Twitterén brutális felvételek jelentek meg a zavargásokról:


 


A zavargások során a KFOR-katonák több szerb tüntetőt őrizetbe vettek és átadták őket a koszovói rendőrségnek.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Nyitókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki.

#Belföld#magyar honvédség#koszovó#kfor#sebesültek#zavargások

Címlapról ajánljuk