Külföld

Húsz magyar KFOR-katona megsebesült a koszovói zavargásokban

rtl.hurtl.hu

2023. május 29. 19:20

Az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket.

Húsz magyar KFOR-katona megsebesült, többen súlyosan, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között – írja a hvg.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A jelenlévő olasz KFOR-egység tagjai közül 11-en sebesültek meg. A cikk szerint fegyverek is eldördültek.

A hvg.hu szerint az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik a települések élére megválasztott koszovói albán vezetők ellen tüntettek. A KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

A zavargások során a KFOR-katonák több szerb tüntetőt őrizetbe vettek és átadták őket a koszovói rendőrségnek.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Nyitókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR egyik katonája a földön fekszik sérülten, miután összecsaptak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki.

#Külföld#szerbia#koszovó#kfor#magyar#katonák#sebesülés#sérülés#tüntetés#zavargás

Címlapról ajánljuk