Belföld

Vérző fejjel vitték a kórházba, mert összecsípték a varjak – csapdákba csalják az agresszív, emberre támadó madarakat a XIII. kerületben

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 6:50

Hiába a sok jó tanács, nem lehet megelőzni, hogy támadjanak. 

A varjútámadások miatt kifejezetten varjak és szarkák befogására kifejlesztett csapdákat helyezett el több ház tetején a XIII. kerületi önkormányzat. Közlésük szerint erre azért volt szükség, mert számos varjútámadásról érkezett hír az elmúlt időszakban.

Volt, akit a támadás után erősen vérző feje miatt kórházba is kellett szállítani.

Az önkormányzat a Facebook-oldalán közölte, hogy a befogásra alkalmazott eszköz az úgynevezett Larsen-féle élőcsapda. Egyszerre több példányt is be lehet fogni vele. Az élőcsapdát kifejezetten dolmányos varjak és szarkák befogására tervezték.


Májusban, akár június közepéig is számíthatunk parkokban és helyenként az utcán is varjútámadásra. Ebben az időszakban van a dolmányos varjak fiókaröptetésének az ideje. A szülők pedig ilyenkor a még nem teljesen röpképes, a talajon ügyetlenkedő fiókákat védelmezik.


Várni, tűrni, elővigyázatosnak lenni – nagyjából ezt tehetjük, ha a házunk előtt fészkelő, fiókáit féltő varjak az arra járó emberekre támadnak. A fészkeik leverése nem megoldás, annyit érünk el vele, hogy még nagyobb területen terjednek el. A félelem persze érthető, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint nem pusztíthatjuk ki a természetet, hogy ne okozzon nekünk kellemetlenséget.

A Magyar Madártani Egyesület a támadások ellen azt javasolja, hogy kiabálással és hadonászással riasszuk el a madarakat, semmiképp se szaladjunk el előlük.


Nyitókép: Facebook/XIII. kerület - Budapest

 

#Belföld#varjú#varjak#varjútámadás#budapest#csapda#xiii. kerület

Címlapról ajánljuk