Belföld

Még húszmilliárd forintot venne el a kormány Budapesttől az önkormányzati adó növelésével

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 17:45

Ha átmegy a módosítás, jövőre ennyivel többet kell majd fizetnie a fővárosnak.

Harminc százalékkal emelné a kormány jövőre a vagyonosabb önkormányzatokra kiszabott szolidaritási adót, ezzel Budapest jövőre húszmilliárd forintot vesztene el, írja a 444 a Matolcsy Györgyöt is tagjai között tudó költségvetési tanács által kiadott dokumentum alapján.

Karácsony Gergely a Facebookon úgy reagált a hírre: „Mindez a napnál világosabb cáfolata annak a pofátlan hazugságnak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség. Tarlós idején még csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie a városnak, idén ez már 58 milliárd, és ezt emelné tovább a kormány 75 milliárd forintra”.

A főpolgármester azt írta, hogy nem fogják annyiban hagyni a lépést, és perre mennek a kormánnyal az ügyben. „Végképp itt az ideje, hogy véget vessünk a Budapest-ellenes sarcpolitikának, es kiálljunk a városunkért, kiálljunk egymásért” – fogalmazott Karácsony.

A főpolgármester már áprilisban is beszélt arról, hogy az idei 58 milliárdos szolidaritási adóból 25 milliárdot törvénytelennek tartanak, ezért nem fogják befizetni az államnak. Azért épp ekkora összegről van szó, mert Budapest jelenleg ennyivel fizet be többet a költségvetésbe, mint amennyi támogatást kap.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fuga Budapesti Építészeti Központban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a belváros zöldítését célzó fejlesztések látványterveit 2023. május 15-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#önkormányzat#szolidaritási adó#karácsony gergely#budapest#elvonás

Címlapról ajánljuk