Belföld

Karácsony: Élet-halál kérdése, hogy Budapest hozzájuthasson az uniós forrásokhoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 16. 13:49

Budapest főpolgármestere azt szeretné, ha minél elpbb rendeződne a jogállamisági vita a magyar kormány és az Európai Unió között, hogy a főváros hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden fogadta az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttségét, írja az MTI. A látogatás után tartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely elmondta, a főváros gazdasági potenciálja lehetővé tenné, hogy akár uniós források nélkül is tudjon fejlődni, de mivel az itt megtermelt gazdasági javak túlnyomó többsége a központi költségvetésbe kerül, ezért Budapest hosszú évek óta elsősorban ezekből a forrásokból tud előrehaladni.

Éppen ezért számunkra élet-halál kérdése, hogy (...) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik

– fogalmazott.

A főpolgármester reméli, hogy a találkozó elmélyíti azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy „Magyarország rendezze a saját viszonyát a jogállamiság kérdéseihez”. Karácsony Gergely bízik abban, hogy a főváros mihamarabb hozzájut az uniós forrásokhoz, de hozzátette, hogy természetesen nem annak az árán, hogy az Európai Unió szemet huny a magyarországi jogállamisági problémák fölött.

Karácsony Gergely elmondta, a küldöttség kíváncsi volt a fővárosi önkormányzat véleményére is az európai uniós források magyarországi felhasználásával és a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban. A delegáció tagjai „elég alaposan ismerik a magyarországi helyzetet és mindannyian egyetértenek velünk abban: nem szerencsés, hogy ma Magyarországra nem érkeznek meg az uniós források a magyar kormány jogállamisági problémái miatt” – mondta a főpolgármester.

A főpolgármester felhívta a küldöttség figyelmét arra, hogy az uniós források a mostani hétéves költségvetési ciklusban jóval szerényebbek, mint az előző hét évben voltak: 2014 és 2020 között Budapest nagyságrendileg 340 milliárd forint uniós forrást tudott felhasználni, a mostani ciklusban pedig a számításaik szerint nagyjából 200 milliárdnyi fejlesztésre pénzre számíthat a főváros.

Közvetlen finanszírozást a városoknak!

Karácsony tájékoztatta az Európai Parlament képviselőit arról, hogy „számos, a fővárosi önkormányzat szempontjából rendkívül hátrányos kormányzati diszkriminációs döntést” kell elviselnie Budapestnek: a kormány nemcsak a nemzeti források elosztásánál diszkriminálja az ellenzéki önkormányzatokat, hanem az uniós források elosztásánál is. Karácsony Gergely ezért azt javasolta a küldöttségnek, hogy vizsgálják meg, mik azok az eszközök, amivel felül lehet írni ezeket a kormányzati szándékokat.

A tárgyalás során a főpolgármester arra is felhívta az eu-s ellenőrzési bizottság figyelmet, hogy az uniós források tervezésénél és lehívásánál szükséges partnerségi alapelv nagyon súlyosan sérül Magyarországon. Erre riasztó példa a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv magyarországi története.

Karácsony javasolta a bizottságnak: igyekezzenek megoldást találni arra, hogy minél előbb megszülessen a részletes megállapodás a felfüggesztett uniós pénzek kifizetésére. Kérte a küldöttség tagjait, hogy a jelentésükben a megoldások között szerepeltessék a városok közvetlen finanszírozásának erősítését. Javasolta, hogy az Európai Bizottság sokkal szigorúbban követelje meg a partnerség alapelvét, illetve a tagállamokkal kapcsolatos jogállami jelentések terjedjenek ki az önkormányzatok kérdéskörei is.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fuga Budapesti Építészeti Központban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a belváros zöldítését célzó fejlesztések látványterveit 2023. május 15-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#budapest#karácsony gergely#uniós pénzek#jogállamisági eljárás

Címlapról ajánljuk