Belföld

Összefogott a teljes közgyűlés, bukhatja a szekszárdi polgármesteri pozíciót a fideszes Ács Rezső

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 11:53

Kimondták az összeférhetetlenségét.

Korábban már az rtl.hu is írt arról, hogy Szekszárd polgármestere ellen összefog a Fidesz az ellenzéki pártokkal, hogy elmozdítsák a helyéről a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott Ács Rezsőt. Március végén a fideszes, illetve az ellenzéki képviselők megszavazták azt a kormánypárti előterjesztést, hogy elvonják Ács Rezső polgármester lényegi döntési jogköreit, és azokat két bizottságnak, a pénzügyinek és a gazdaságinak adták át. A Magyar Hang információi szerint most a polgármester összeférhetetlenségét mondta ki zárt ülésen Szekszárd önkormányzatának közgyűlése.

Ácsnak többek között azért kell mennie, mert a polgármesterség mellett más főállású munkát is vállalt, legalábbis ez derült ki a vagyonnyilatkozatából. A lap információi szerint a közgyűlés megállapította az összeférhetetlenséget.

Bomba Gábor, az ellenzéki frakció vezetője elmondta, hogy Ács feltehetően 2017. évtől folyamatosan betölt a főállású polgármesteri állása mellett, más főállású munkát is elvállalt. Ő volt az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács elnöke, a tisztség betöltéséért havi 300 ezer forintos juttatást kapott.

A döntés követő napon ez hatályba lép, azt követően a polgármesteri feladatokat az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen a polgármester természetesen jogorvoslattal élhet, 5 napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik a végső döntést a bíróság hozza meg

– mondta Bomba Gábor.

A lap hozzáteszi: lehetséges, hogy Ács esete ál a Fidesz napokban benyújtott, választási törvény módosításáról szóló javaslata, amely értelmében

Ha a képviselő, a polgármester vagy a főpolgármester megbízatása 2024. október 1-jét megelőzően megszűnik, időközi választás nem tűzhető ki.

Nyitókép: Ács Rezső polgármester – Fotó: MTI/Sóki Tamás.

#Belföld#Ács Rezső#fidesz#szekszárd#polgármester

Címlapról ajánljuk