Belföld

Összefogott a Fidesz az ellenzékkel a saját polgármestere ellen Szekszárdon

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 20:34

A Fidesz és az ellenzék elvonta Ács Rezső polgármester jogköreit és azt két olyan bizottságnak adta át, amiben egyenlő arányban ülnek a képviselőik. Úgy vélik, Ács alkalmatlanná vált a város vezetésére.

A csütörtöki szekszárdi közgyűlésben megszavazták a fideszes, illetve az ellenzéki képviselők azt a kormánypárti előterjesztést, ami szerint a jövőben kvázi nagykoalícióban irányítják a várost – írja a 444.hu. Az alkut a városatyák a fideszes polgármesterrel szemben kötötték meg, a közgyűlés – fideszes javaslatra – elvonta Ács Rezső polgármester lényegi döntési jogköreit, és azokat két bizottságnak a, a pénzügyire és a gazdaságira adta át.

Az előbbit Máté Péter fideszes frakcióvezető, míg az utóbbit az ellenzéki Bomba Gábor vezeti. Mindkét bizottságban páros számú tag ül, egyenlő arányban fideszesek és ellenzékiek, így csak konszenzussal tudnak dönteni bármiről.

A cikk szerint az összeborulás oka, hogy arra jutottak, a polgármester szakmai és fizikai értelemben is alkalmatlanná vált a városvezetésre. Szekszárdon az elmúlt években alig voltak fejlesztések, a város még azokat a forrásokat sem tudta felhasználni, amiket megnyert, és csak le kellett volna menedzselnie a beruházásokat. A Modern Városok Programból például 50 milliárd forintot nem tudtak felhasználni.

Az ellenzék, majd a Fidesz is a problémát Ács Rezső egyszemélyi, nem hatékony vezetési stílusában látta. A 444 úgy foglalta össze a dolog lényegét: a város ügyeiben csak Ács dönthetett bármiről, viszont ha a közgyűlés hozott valamiről határozatot, azt a polgármester nem hajtotta végre.

A Fidesz a szakításra az ürügyet a jegyző leváltásában találta meg. Mint arról két napja beszámoltunk, kedden kirúgta, majd szerdán visszavette a szekszárdi polgármester Gábor Ferencet. Az utóbbit már a Fidesz-frakció kényszerítette ki, majd ugye csütörtökön elvonták Ács jogköreit.

A kormánypárt azzal indokolta a lépést, hogy Ács „viselkedése nem méltó hozzájuk”, mármint a Fideszhez. Az ellenzéki Bomba Gábor azt mondta a kialakult helyzetről, hogy nagykoalícióról ő nem beszélne, egyszerűen „a baj így összehozott minket, és itt mindenki szekszárdi”.

Nyitókép: Ács Rezső polgármester – Fotó: MTI/Sóki Tamás.

#Belföld#szekszárd#fidesz#ellenzék#Ács Rezső#máté péter#Bomba Gábor#polgármester#jogkör

Címlapról ajánljuk