Belföld

Donáth Anna: nincs bizonyíték arra, hogy az OTP támogatná az oroszok háborúját

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 10:36

A momentumos politikus arra kéri az ukrán Antikorrupciós Ügynökséget, szedjék ki az OTP-t a feketelistáról.

„Az OTP – és áttételesen a magyar bank ügyfelei – az elszenvedője a magyar kormány oroszbarát politikájának. Nemrég ugyanis az ukrán Antikorrupciós Ügynökség rátette az OTP-t az ukrajnai háborút támogató nemzetközi cégek listájára” – írja Facebook-posztjában a Momentum EP-képviselője.

Tették ezt úgy, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az OTP bármilyen formában támogatná a háborút. Az ukrán szervezet felrótta, hogy az OTP kedvezményes hitelt biztosít orosz ügyfelei számára, de a magyar bankot erre az orosz törvények kötelezik, ebben nincs választása

– írja a politikus.

„Hasonlóképp igazságtalan érv az OTP-vel szemben azt felhozni, hogy befizeti az oroszországi tevékenységei után az adót az orosz költségvetésbe” – folytatja Donáth.

Emlékeztet rá: „Miközben az OTP a háború kitörése óta fokozatosan építi le oroszországi hiteleit, nem fektet orosz állampapírba, és minden tekintetben csökkenti az Oroszországban végzett pénzügyi tevékenységét. A bank eladásával is megpróbálkoztak, hogy kivonuljanak az országból, de ezt az orosz elnök külön rendeletben gyakorlatilag megtiltotta.”

Donáth szerint az OTP ellen felhozott „vádak” számos más, orosz területen működő multinacionális cég ellen felhozhatók lennének, az OTP – állapítja meg –,  a magyar kormány oroszbarát politikája miatt. került fel a feketelistára.


Nyitókép: MTI/Demecs Zsolt

#Belföld#donáth anna#otp#oroszbarát#bank#orosz-ukrán háború#momentum

Címlapról ajánljuk