Belföld

Schmidt Mária szerint Oroszország nem háborúzik Ukrajnában, hanem egy különleges műveletet hajt végre

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 9:30

Több valótlan állítást is tett a főigazgató, szerinte például Vlagyimir Putyin még be sem vetette az orosz haderőt, csak zsoldosokat küldött harcolni.

„Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet” – mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a nyilatkozatát a Népszava vette észre. 

Schmidt Mária a Hír TV Bayer Show című műsorában beszélt arról, hogy szerinte egyelőre csak zsoldosokat vet be az orosz fél, és azért nem indult meg az orosz hadigépezet a több millió katonával, mert még kivárnak. Vlagyimir Putyin arra tartogatja őket, hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor rendelkezésére álljon érintetlenül az orosz haderő – vélekedett a történész. 

Valójában Oroszország a háború kezdete óta beveti a saját katonáit a Wagner csoport zsoldosai mellett, több mint 300 ezer (egyes becslések szerint akár félmillió) embert soroztak be 2022 szeptembere óta. 

„Azt a nyugati hozzáállást nem tudom követni, hogy egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek itt egy pici ellentmondást ebben” – mondta. 

A háborút „különleges hadműveletnek” az orosz vezetés és az ottani állami propaganda nevezi, mert próbálják úgy feltüntetni a katonai konfliktust, mintha az nem Oroszország nemzetközi jogot sértő agressziója lenne. 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#schmidt mária#orosz-ukrán háború#különleges hadművelet#propaganda

Címlapról ajánljuk