Belföld

Pénzügyminisztérium: fegyelmezett gazdálkodással jövőre az inflációt 6 százalékra szorítjuk

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 16:47

A kormány átadta a 2024-es költségvetést a Költségvetési Tanácsnak, a tervek szerint még a nyár folyamán Országgyűlés elé terjesztik. A Pénzügyminisztérium szerint fegyelmezett gazdálkodással jövőre 4 százalék körüli növekedés várható, céljuk az inflációt 6 százalékra visszanyesni, az átlagfogyasztásig 2024-ben is marad a rezsicsökkentés.

A kormány átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, amelyet még a nyári időszakban az Országgyűlés elé terjesztenek – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel pénteken.

A PM hangsúlyozta, háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. A kormányzati célok mellé egy optimista becslést is közöltek:

a fegyelmezett gazdálkodással jövőre visszatérhetünk a magasabb ütemű, 4 százalék körüli növekedési pályára, míg az inflációt 6 százalékra szorítjuk.

Mint kiderült, az átlagfogyasztás mértékéig 2024-ben is marad a rezsicsökkentés, a nyugdíjforrásokat megnövelik és biztosítanák annak értékállóságát.

A nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

A kormány szerint „háborús időkben erős magyar honvédségre van szükség”, ezért a honvédelemre fordított források a GDP 2 százalékát elérik a költségvetésben. A Pénzügyminisztérium állítja, a jövő évi költségvetés a költségvetési hiányt jövőre három százalék alá, vagyis 2,9 százalékra csökkenti, míg az államadósságot várhatóan a GDP 66,7 százalékára mérsékli. A Költségvetési Tanács véleményezését követően a kormány 2023. május 30-án nyújtja be a költségvetést az Országgyűlésnek.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond. Katona Tibor / MTI

#Belföld#pénzügyminisztérium#költségvetés#tervezet#2024#Költségvetési Tanács#infláció#növekedés

Címlapról ajánljuk