Belföld

Böjte Csaba a szexuális bántalmazásról: Nekünk sem az ítélkezés, hanem az imádság a dolgunk

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 14:35

A szerzetes arra reagált, hogy jogerősen börtönre ítélték az általa létrehozott alapítvány egykori nevelőjét, akit „magányos bűnelkövetőnek” nevez.

„Álmomban sem gondoltam, hogy valaha ilyen vihar fogja érni az alapítványt, a mi közös nagycsaládunkat” – így reagált a Facebookon Böjte Csaba ferences szerzetes arra a pénteken hozott jogerős ítéletre, amelyben a Maros megyei ítélőtábla 28 év börtönt szabott ki a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az alkalmazott az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

Az ügyészség állítja, az egykori nevelő 2007 és 2017 között 36 bűncselekményt követett el 15 kiskorú fiú ellen a Böjte Csaba által létrehozott, magyarországi és romániai közpénzekből, illetve magánadományokból működő alapítvány két Hargita megyei bentlakásos gyermekotthonában. 

A 36 éves K. Sz.-t három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett az alapfokon kiszabott 790 ezer lejes kártérítést is ki kell fizetnie.

Böjte Csaba a történtekkel kapcsolatban azt nyilatkozta tavaly júniusban, hogy amint tudomást szerzett a visszaélésekről, egyből a hatóságokhoz fordult. A szerzetes csütörtökön reagált a bírósági ítéletre, posztjában „magányos bűnelkövetőnek” nevezi az elkövetőt. De hangsúlyozta azt is, hogy végig együttműködtek a hatósággal, amely sem őt, sem más munkatársát nem vádolta meg.

Nekünk sem az ítélkezés, hanem az imádság a dolgunk!

– közölte Böjte.

Majd köszönetet mondott a román ügyészségnek és bíróságnak, amiért „a beteg részt kivették, mint egy daganatot, de nem roncsolták az egészséges szöveteket, a gyerekeknek otthont adó intézményt”. Bejegyzését azzal zárta, hogy odaszúrt a „politikával átitatott sajtónak”, alaptalan vádaskodóknak és rémhírterjesztőknek nevezte őket.

Budaházy „bácsiért” imádkoztatott gyerekeket

A szerzetes nemrégiben mással is felkavarta az állóvizet: felkerült a YouTube-ra egy azóta már eltávolított videó, amelyben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes arra kért néhány gyereket, hogy imádkozzanak a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgyért és társaiért.

Böjte Csaba az RTL Híradónak adott interjúban elmondta, a közös imádkozás vasárnap zajlott, és azért beszélt Budaházy ártatlanságáról, mert az ő édesapja is költő volt, és egy verse miatt hét év börtönre ítélte a Ceaușescu-rezsim bírósága.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#Böjte csaba#szexuális zaklatás#bírósági ítélet#válasz

Címlapról ajánljuk