Belföld

200 millió forintos „csekket” állított ki az V. kerületi ellenzék a Honvédelmi Minisztériumnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 11:14

A Honvédelmi Minisztérium 2014 óta tartja lezárva és használja ingyen a Stollár Béla utca jókora szakaszát, amivel az elmúlt években több százmillió forintos bevételkiesést okozhatott az V. kerületi önkormányzatnak.

 

A kormányhivatalhoz fordult az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció az rtl.hu által feltárt ügy miatt, egyben levélben szólították fel a honvédelmi minisztert és az V. kerületi polgármestert, hogy a Honvédelmi Minisztérium fizesse ki az évek óta elmaradt közterülethasználati díjat az önkormányzatnak.

Ahogy arról az rtl.hu beszámolt, az elmúlt években több százmillió forintos bevételkiesést okozhatott a belvárosi önkormányzatnak, hogy a Honvédelmi Minisztérium lezárva tartja, és ingyen használja a Stollár Béla utca V. kerületi tulajdonban lévő, 1352 négyzetméteres szakaszát.

Korábban ezért a területért évente csaknem 21 millió forintot fizetett a tárca, 2014 óta viszont egy az ingyenes használatot lehetővé tevő törvényre hivatkozva már nem utalnak semmit sem. Az indok: 

a honvédelem össznemzeti ügy, helyénvaló, ha a Honvédelmi Minisztérium ingyen használja a belvárosi önkormányzathoz tartozó területet.

Az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció tagjai pénteken egy 200 millió forintra kiállított jelképes csekket vittek a Honvédelmi Minisztérium épületéhez. Kovács Alex Gábor frakcióvezető, valamint Berta Zsófia, Bródy Gábor és Tomos Endre önkormányzati képviselők szerint az ingyenes közterülethasználatról semmilyen írásos megállapodás nincs, legalábbis sem a fideszes vezetésű önkormányzat, sem a minisztérium nem tudott ilyet felmutatni.

Hol van a belvárosiak pénze? A minisztérium fizessen, az önkormányzat pedig szedje be! 

– követelték az ellenzéki képviselők.

#Belföld#budapest#belváros#v. kerület#honvédelmi minisztérium

Címlapról ajánljuk