Belföld

Lengyel Tibor: Kevés a mentőirányító, rutintalan fiatalokat is felvesznek

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 11:58

Hároméves kivonuló gyakorlattal kéne rendelkezniük, de előfordul, hogy szakápoló iskolát frissen elvégzett fiatalokat is fölvesznek irányításba a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség alelnökének elmondása szerint. 

Rutintalan, tapasztalatlan fiatalokat is felvesznek mentésirányítónak, akik a mentőszolgálathoz érkező segélyhívásokat dolgozzák fel – mondta el az nlc.hu-nak Lengyel Tibor. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetség alelnöke a Gálvölgyi Jánossal történt eset apropóján nyilatkozott a lapnak, miután a színészhez 50 perc után sem érkezett mentő, és gyerekeinek autóval kellett kórházba szállítania.

Lengyel Tibor a Gálvölgyi-eset kapcsán az RTL Híradónak elmondta, hogy 4 mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet az ügyben.

Úgynevezett továbbcsorgó hívás volt. Ez ugye azt jelenti, hogy befut az irányítóközpontba egy hívás. Mivel ott nincs szabad kapacitás kezelni ezt a hívást, tovább csorog egy másik irányítóközpontba. Ez történt valószínűleg ebben az esetben is.


Lengyel Tibor az nlc-nek elmondta:

Amikor bejön egy hívás, mondjuk, a budapesti mentésirányítási központba, ahol ugye nincs annyi 104-es hívás vevő, amennyinek kellene, vagy ha van is, nem minden munkatárs tapasztalt, megfelelő rutinnal rendelkező.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetség alelnöke elmondta, hogy az irányítócsoportokba három éves kivonuló gyakorlattal rendelkező mentőszakápolókat kellene felvenni, de olyan kevés az ember, hogy előfordul, hogy szakápoló iskolát frissen elvégzett fiatalokat is fölvesznek irányításba – írta az nlc.hu. Lengyel Tibor hozzátette:

A mentési törvényben ugyan pontosan meg van határozva, hogy milyen esetekben kell/lehet mentőt hívni, ám ezt a lakosság, és maguk az egészségügyi dolgozók egy része sem ismeri, vagy figyelmen kívül hagyja.

Lengyel Tibor már március végén is azt mondta az RTL Híradónak, hogy a szakemberhiány miatt az Országos Mentőszolgálat nem tudja biztosítani a mentést a fővárosban.


Nyitókép: Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#mentő#mentők#mentőszolgálat#mentésirányítás#omsz#lengyel lászló

Címlapról ajánljuk