Belföld

78 lakásos lakópark épülhet a Normafán

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 16:54

A területen 45 fa kivágására lenne szükség, hogy elférjen az épület.

Hetvennyolc lakásos, három nagy tömbből álló lakóparkot építenének fel az egykori KISZ-óvoda telkére a Normafánál – írta a Válasz Online.

Ez a város egyik legértékesebb ingatlana: közel egy hektár jól megközelíthető, beépítetlen terület Buda zöld tüdejének közepén, exkluzív környezetben. Az érintett telek a Budai Tájvédelmi Körzet része, valamint az európai uniós Natura 2000 védelem alatt áll. 

A cikk szerint látszólag három darab, földszint + négy emelet + Penthouse jellegű lakóépület kerülne a telekre, alattuk kétszintes, 155 férőhelyes mélygarázzsal, de valójában a pinceszinten és a földszinten az épületek összekapcsolódnának, így helyesebb egyetlen óriási, nyolcszintes épületmonolitról beszélni, amely három háznak álcázza magát. 

A területen 45 fa kivágására lenne szükség, hogy elférjen az épület.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tavalyi szakvéleményében ragaszkodott ahhoz, hogy védett területeken épületeket felhúzni anomália, ezért legfeljebb olyan jellegű és mértékű beépítést tartanak elfogadhatónak, mint ami a területen korábban volt, a lakóparki funkció pedig eleve ellentétes a tájvédelmi körzet rendeltetésével.

A nemzeti park adta a legkomolyabb kritikáját annak a több éve tartó szabályozási buherálásnak is, amivel a fideszes önkormányzat tulajdonképpen kaput nyitott az építkezés előtt. A folyamat még 2014-ben kezdődött el, amikor a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosításával a telket új övezetbe sorolták, és minden beépítési paramétert drasztikusan megemeltek. A nemzeti park ezzel kapcsolatos ellenkezését azonban a kerület nem vette figyelembe.

Az önkormányzat nagyon ügyesen nyitott egy kiskaput a lakóparkozásnak: az Észak-Hegyvidék építési szabályzat 79 § (12) bekezdése tételesen felsorolja, hogy az intézményi övezetek közül hol nem helyezhető el lakófunkció. Azonban meglepetésre ebből a listából ez az érintett telek, azaz a Konkoly-Thege út 19/b kimaradt.

A terület az Omega 99 Ingatlanforgalmazó nevű cég tulajdona, amely Futó Péter és Nyíri Viktor birtokában van. Futó Péter a cikk szerint már jóval a NER előtt is nagy ingatlanfejlesztésekkel foglalkozott, neve a józsefvárosi Corvin-negyedről vagy az Etele Plázáról lehet ismerős, de az állam nemrég támogatta meg 13,2 milliárd forint befektetéssel a családjához köthető egyik befektetési alapot. A Konkoly-Thege út melletti terület nagyon régóta a birtokában van, még 2001-ben vásárolta, de sokáig nem kezdett vele semmit.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Jászai Csaba/MTVA

#Belföld#normafa#természetvédelmi terület#lakópark#építkezés

Címlapról ajánljuk